Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brněnští aktivisté bojují proti konzumním Vánocům. Na Svoboďáku nazdobili suchý strom

Během včerejšího večera brněnští aktivisté nazdobili vlastní strom. Na náměstí Svobody přinesli suchý strom, který měl upozorňovat na konzumní Vánoce. Podle hnutí toto pojetí Vánoc zhoršuje klima a manipuluje s lidmi.

Podle hnutí konzumní Vánoce zvyšují emise

Suchý strom dnes v Brně nazdobili přívrženci hnutí Rebelie proti vyhynutí (Extinction Rebellion). Chtěli tak upozornit na to, že konzumní pojetí Vánoc přináší více emisí a přispívá ke změně klimatu. Podle organizátorů se lidé nechávají manipulovat k nadměrné spotřebě a nákupu zbytečností.

Člen ochranky zranil jednu z aktivistek

Suchý stromek zdobily přesýpací hodiny, symbol Rebelie proti vyhynutí, stejně jako obrázky koster a lebek. Pod ním byly zabalené "dárky" - například poslední zbytek vody nebo poslední kůrka chleba. V podvečer aktivisté donesli svůj suchý strom na náměstí Svobody, kde zrovna slavnostně začínaly vánoční trhy. Tam se odehrál krátký incident. Muž - údajně člen ochranky trhů - udeřil jedné z aktivistek do megafonu, čímž jí způsobil lehké zranění. Pořadatelé happeningu situaci zachytili na fotkách.

„Mrzí mě neprofesionalita toho muže z ochranky, chceme jen informovat v plné míře o faktech, o kterých by měla informovat média,“ uvedla za aktivisty Jana Srncová. Policie se incidentem podle mluvčí Alice Musilové nezabývá, nikdo jí nic nehlásil.

„My chceme, aby se lidi zamysleli nad tím, že systém je celý nastavený nesmyslně. Nadnárodní korporace potřebují generovat zisky a ženou se za ideou věčného růstu. Proto vyrábí zboží, které nikdo nepotřebuje a nechce, a pak uměle vytváří poptávku,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí hnutí Veronika Holcnerová.

Hnutí reaguje i na black friday

Dnešek si pořadatelé pro happening vybrali jednak proto, že na náměstí Svobody slavnostně začínají vánoční trhy, jednak proto, že obchodníci v rámci "černého pátku" poskytují výrazné slevy.

„Když se mám rozhodnout, jestli dceři nakoupím hromadu nesmyslů, nebo s ní raději strávím čas u pečení cukroví a u zpívání vánočních koled, tak v tom mám jasno. Nesmyslným nakupováním a podporováním nadprodukce bereme vlastním dětem budoucnost. To je podle mě neobhajitelné,“ uvedla Holcnerová.

Rebelie proti vyhynutí je celosvětové hnutí, bojuje proti rozpadu klimatu, ztrátě biodiverzity a sociálnímu a ekologickému kolapsu. Po vládách požaduje například vyhlášení stavu klimatické nouze a dosažení uhlíkové neutrality.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Extinction Rebellion

Štítky konzumní, Vánoce, strom, suchý, Extinction Rebelion, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští aktivisté bojují proti konzumním Vánocům. Na Svoboďáku nazdobili suchý strom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.