Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Aktivisté zahájili hladovku. Chtějí připomenout důsledky klimatických změn jako je neúroda a hladomor

Aktivisté z Extinction Rebellion dnes zahajují protestní hladovku. Připomínají tím zastupitelům problémy s neúrodou a následným hladomorem, které by mohly přijít s klimatickými změnami. Plán SECAP podle nich nestačí.

Od pátečního rána zahajuje hnutí Extinction Rebellion hladovku, přidávají se tak k celosvětové hladovce za klima. Považují klimatickou krizi za tak urgentní, že se odhodlali k tak radikálnímu kroku. 

V Brně se k hladovce připojuje například Václav Opatřil, student medicíny, který požaduje setkání s náměstkem Hladíkem a primátorkou Vaňkovou, aby se začali bavit o řešení klimatické krize v Brně. Plánuje nejíst klidně delší dobu. 

Extinction Rebellion trvá na tom, aby Brno, stejně jako řada měst, komunit i států po celém světě, vyhlásilo stav klimatické nouze. Z naší dosavadní komunikace se zastupiteli vyplývá, že takovému kroku nepřikládají důležitost. Argumentují tím, že Brno skutečně jedná, namísto aby dělalo planá gesta a vyhlašovalo stav nouze. My jsme naopak přesvědčení, že Brno jedná zcela nedostatečně.“ říká mluvčí hnutí Veronika Holcnerová. 

„Brno nenaplňuje ani plány Evropské unie, a to i přesto, že odborníci společně se členy klimatického hnutí i o těch mluví jako o nedostačujících. Vyhlášení stavu nouze je prvním krokem, nezbytným krokem, který musí předcházet debatě o dostatečně radikálních opatřeních.“ dodává.

Hnutí Extinction Rebellion se domnívá, že plán SECAP, ke kterému se Brno zavázalo, je nedostačující. Podle mluvčí hnutí mají díky tomuto plánu zastupitelé argument, že se něco děje, a posílají aktivisty protestovat do jiných měst. 

Radním vzkazujeme, že rozhodně s protestními akcemi v Brně nekončíme. Nepřestaneme, dokud nebudou naplněny naše tři požadavky: vyhlášení klimatické nouze, uhlíková neutralita do roku 2025 a svolání občanského shromáždění pro projednání možných řešení klimatické krize.“ vzkazuje za Extinction Rebellion Holcnerová 

Hladovkou chce hnutí apelovat na svědomí zastupitelů vůči budoucím generacím a připomínat problémy, které s sebou klimatické změny přináší. Připomínají loňskou neúrodu a s ním i spojený hladomor, který by s nedostatkem potravin mohl do Evropy přijít. Akcí chtějí účastníci připomenout také práva v Listoně základních práv a svobod - na včasné a úplné informace o stavu životního prostředí.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto extinctionrebellion | Zdroj s použítím TZ

Štítky hladovka, extinctionrebellion, Brno, klima, klimatické změny, hladomor, klimatická krize, Extinction Rebelion, Markéta Vaňková, Evropská unie, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté zahájili hladovku. Chtějí připomenout důsledky klimatických změn jako je neúroda a hladomor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.