Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Voda z drenáží zhoršuje kvalitu povrchové vody. Experti z MENDELU ji chtějí zadržovat v zemědělské krajině

Vědci z Mendelovy univerzity se začnou zabývat vodou z drenáží. Ta kvůli používání nesprávných hnojiv zamořuje povrchovou vodu. Vědci se proto pokusí odvrátit extrémní sucho a zlepšit kvalitu vody zregulováním odtoků ze zemědělských pozemků.

Extrémní sucho už začalo trýznit přírodu, v potocích je minimum vody a půda je vyschlá. Odborníci z několika vědeckých institucí se proto rozhodli zabývat se vodou z drenáží ze zemědělských pozemků. 

Ta totiž často znečišťuje povrchovou vodu. Její odtok se dá regulovat, v době sucha by se proto část drenážní vody zadržovat v krajině. K projektu se zapojili také vědci z Mendelovy univerzity v Brně.

„Díky tomu bude možné snížit nejen odtok a zlepšit akumulaci vod, ale současně i zlepšit jakost povrchových vod snížením odnosu živin, aktivací samočistících procesů v půdě a spotřebou živin pěstovanými plodinami," uvedla Milada Šťastná, vedoucí Ústavu aplikované a krajinné ekologie AF MENDELU.

Vědci se pokusí regulovat vodu z drenáží

Vědci navrhnou efektivní management zahrnující konstrukční úpravu odvodňování zemědělských pozemků včetně manipulace s regulačními prvky. „Obojí při maximalizaci efektu zlepšení jakosti drenážních vod. Navržená řešení neomezí způsob využívání pozemku," uvedla Šťastná. Vědci si vybrali šest zkušebních lokalit, z toho dvě jsou na jižní Moravě, jedna z nich v Bzenci na Hodonínsku.

Hnojiva znehodnocují vodu

Vodu ohrožuje převážně intenzivní zemědělství, které se na českém území hojně provozuje. Používání dusíkatých hnojiv dlouhodobě zhoršuje kvalitu povrchových vod. Pokud se podaří regulovat odtok této vody, může se kvalita vody v tocích zlepšit. Část vody se navíc podaří zadržet v zemědělské krajině, což by mohlo zmírnit i sucho, které ohrožuje nejen úrodu. ale i život zvířat.

Výsledky pětiletého projektu, který podpořila částkou 16 705 000 Kč Národní agentura pro zemědělský výzkum (NAZV) budou známé v roce 2023. Projekt vede Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy. Dále se na něm podílí Mendelova univerzita v Brně, Agroprojekce Litomyšl, spol. s r.o. a Česká zemědělská univerzita v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mendelu.cz

Štítky sucho, voda, drenáže, zemědělství, MENDELU, vědci, Mendelova univerzita v Brně, povrchová voda, pozemek, projekt, Česká zemědělská univerzita v Praze, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda z drenáží zhoršuje kvalitu povrchové vody. Experti z MENDELU ji chtějí zadržovat v zemědělské krajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.