Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na jihu Moravy je třetí případ nákazy koronavirem. Čtyřiaosmdesátiletá žena leží na JIP

Jihomoravský kraj hlásí třetí případ nákazy koronavirem. Pacientkou je čtyřiaosmdesátiletá žena, která leží na jednotce intenzivní péče. Dalšími nakaženými je muž okolo šedesátky a žena okolo třiceti let věku. Oba po příjezdu z Itálie dobrovolně zůstali v domácí karanténě a k odběru si zavolali speciální službu. Podle informací by měli být zdravotně zcela v pořádku. S informací o třetí nakažené osobě přišel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V celém Česku je 67 nakažených koronavirem, od rána přibyli tři pacienti, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dva nové případy jsou právě z Brna, jeden z Ostravy.


Sport v Brně: hokejová extraliga se přerušuje, fotbal se odehraje před prázdnými tribunami

Ustanovení Bezpečnostní rady státu, které zakazuje pořádání veřejných akcí pro více než sto osob kvůli omezení šíření koronaviru, výrazně ovlivní sportovní akce po celé republice. Některé se ruší úplně, jiná utkání se odehrají bez diváků. 


Pohotovostní linku si zavolali sami

Základní prevence proti koronaviru:
pravidelně a správně si mýt ruce a dodržovat základní hygienu
-
 jíst dostatečné množství ovoce a zeleniny
-
 pobývat co nejvíce na čerstvém vzduchu a v přírodě
- nestresovat se

Hygienici odhalili první dva případy díky domácímu odběru. Muž ve věku přes 60 let a žena ve věku přes 30 let z Brna se 8. března vrátili z pobytu v Itálii. „Zavolali si sami na pohotovostní linku a indikovali jsme odběr vzhledem na splnění epidemiologických kritérií," uvedla Ciupek.

Hejtman Bohumil Šimek (ANO) uvedl, že oba ctili nařízení vlády a zůstali v karanténě, po problémech se pak spojili se zdravotníky. „Zůstávají v domácí karanténě a těší se v rámci možností dobrému zdraví," uvedla Ciupek. Hygienici zjišťují, s kým byli v kontaktu v rodině i na rekreaci.


Divadla v Brně: Národní i Městské ruší všechna představení, Provázek hraje na sklepní scéně

Stát od včerejška zakázal všechny akce nad 100 účastníků jako opatření proti šíření nového koronaviru. Týká se to jak divadelních, filmových a hudebních představení, tak i sportovních a náboženských událostí. Většina brněnských divadel kvůli...


Není důvod k panice, nabádá hygienička

Podle ní by ale lidé neměli propadat panice. „Není to výskyt, který by se odehrál v rámci kraje. Nákazu si přivezli z Itálie," zdůraznila Ciupek. Hygienici denně vyřizují stovky telefonátů v souvislosti s koronavirem.

„Někdy už jsme na hranici sil. Každému rádi poradíme, ale lidé by se měli nejprve podívat na naše webové stránky, protože tam najdou odpovědi na věci, na které se potom ptají po telefonu," řekla Ciupek. Šimek řekl, že kraj plánuje zřídit telefonickou linku pro tyto dotazy.


Brno zavře kvůli koronaviru městské bazény a aquaparky

Brno kvůli situaci ohledně koronaviru zavře od čtvrtka bazény, které zřizuje. Novinářům to dnes řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Týká se to bazénů Ponávka, v lázních Rašínova, Lužánky a v kohoutovickém aquaparku. Uzavře se také bazén na...


Na výsledky dalších se ještě čeká

Zdravotníci dosud v kraji provedli 81 odběrů u pacientů. Více než u 50 byly negativní, nyní se na jižní Moravě potvrdily první dva případy, u ostatních se na výsledky čeká.

Koronavirus se šíří od konce loňského roku z Číny. Je už více než ve stovce zemí celého světa. Nakažených je více než 100.000 lidí, přes 4000 lidí zemřelo. V Evropě je nejvíce zasažená Itálie.

Koronavirus se šíří od konce loňského roku z Číny. Je už více než ve stovce zemí celého světa. Nakažených je více než 100.000 lidí, přes 4000 lidí zemřelo. V Evropě je nejvíce zasažená Itálie.


Muzea a galerie v Brně. Kam se ještě podíváte a kde narazíte na uzavřenou budovu?

Od středy se už do většiny brněnských muzeí a galerií nedostanete. Od úterního večera platí v celé republice zákaz veřejných a soukromých akcí s účastí nad sto osob, který se vztahuje i na galerie a muzea. Jedná se o prevenci rozšíření nákazy...


Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, HZS HK

Štítky koronavirus, Brno, jižní morava, Itálie, muž, žena, domácí karanténa, COVID-19, Jihomoravský kraj, karanténa, Morava, Adam Vojtěch, Bohumil Šimek, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy je třetí případ nákazy koronavirem. Čtyřiaosmdesátiletá žena leží na JIP  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.