Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stát zakáže kvůli koronaviru návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic, na hranicích měří lidem teplotu

Ministerstvo zdravotnictví od úterka zakáže návštěvy na lůžkových odděleních v nemocnicích či v domovech seniorů. Po ranním zasedání Bezpečnostní rady státu to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mimořádné opatření má sloužit jako prevence proti šíření nového typu koronaviru a zabránit nákaze především u nejrizikovějších skupin, jako jsou senioři či lidé s dalšími onemocněními.

Zákaz se nebude týkat mimo jiné návštěv na dětských odděleních, u lidí s omezenou svéprávností, lidí s nemocí v posledním stadiu či v hospicích. Vojtěch vysvětlil, že u oddělení, pro která budou platit výjimky, je riziko nákazy menší. Zákaz by na nich mohl současně mít nepříznivé důsledky pro hospitalizované. „Cílíme skutečně na zařízení, kde může dojít k riziku nákazy a může dojít k ohrožení nejohroženějších skupin," uvedl Vojtěch.

Ministr uvedl, že opatření podepíše dnes a pro nemocnice a zařízení pobytových sociálních služeb bude platit od úterý. „Aby to mělo jasně stanovený termín. Dnes bude vydáno a od zítřka (úterý) účinné, zatím na dobu neurčitou. Situaci budeme průběžně vyhodnocovat," řekl. Premiér Andrej Babiš (ANO) dodal, že úřad musí ještě dořešit otázku domácí péče.

Nakažených novým typem koronaviru v Česku během víkendu přibylo o víc než polovinu, z neděle na dnešek počet nenarostl. Babiš na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní rady zopakoval, že Česko má nadále 32 pozitivních případů.

První tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily v neděli 1. března. Během soboty přibylo sedm nových pacientů, v neděli šest. Celkem 27 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, tři se od nich nakazili. Zbylých pět případů má vazbu na americký Boston. Průběh nemoci je podle dostupných údajů u všech nakažených mírný, někteří jsou zcela bez obtíží.

Policisté, hasiči a celníci měří na hraničních přechodech lidem teplotu

Policie v Jihomoravském i v dalších krajích spolu s hasiči a celníky dnes ráno podle plánu zavedla na některých hraničních přechodech preventivní kontroly. Patří k opatřením proti proti šíření nového koronaviru. Jde o namátkové kontroly, hasiči měří některým cestujícím přijíždějícím do České republiky teplotu.

Na jižní Moravě se kontroly týkají přechodů Mikulov, Břeclav a Hatě. „Dva příslušníky máme na přechodu v Mikulově, na zbylých dvou přechodech jsou příslušníci ze sborů z jiných krajů," uvedl za jihomoravské hasiče mluvčí Jaroslav Mikoška.

Dvojice hasičů má službu od 7:00 do 19:00, poté se střídají, aby byla služba na přechodu pokrytá non-stop. „Příslušníci mají k dispozici ochranné obleky. Není smyslem v nich celý den pracovat, to je pro případ, kdyby třeba museli vstoupit do autobusu, kde by mohla hrozit infekce. Pro měření mají bezkontaktní teploměry, není třeba ani vystupovat z auta," uvedl mluvčí.

Kontroly jsou namátkové

Doplnil, že kontroly jsou namátkové, není plán změřit tolik a tolik lidí. Pokud hasiči u někoho zjistí zvýšenou teplotu, oznámí to veliteli stanoviště. Velitel bude kontaktovat krajskou hygienickou stanici, která nařídí další postup.

Namátkové kontroly jsou v ČR na hraničních přechodech Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Dolní Dvořiště, Strážný, Mikulov, Hatě, Břeclav, Cínovec a Pomezí.

V karanténě je v Česku zhruba 1100 lidí. Po dnešku, kdy se mají do dvoutýdenní karantény hlásit všichni, kteří se od soboty vrátili z Itálie, se očekává, že počty lidí s nařízenou karanténou porostou o stovky až tisíce.

Česká pošta roznese téměř pět milionů letáků o koronaviru

Česká pošta tento týden roznese do všech schránek 4,96 milionu letáků s informacemi o novém typu koronaviru. Lidé by je měli dostávat od úterý. Uvedl to Ivo Vysoudil z tiskového oddělení ČP.

Autorem letáků je ministerstvo zdravotnictví. „Celý proces začal dnes navážením letáků na Českou poštu. Samotný roznos letáků bude probíhat od úterý," uvedl Vysoudil.

Leták obsahuje preventivní informace o koronaviru. Shrnuje příznaky nákazy, radí s prevencí a také vyvrací některé mýty, které epidemii provází. Obsahuje kontaktní informace a nejčastější dotazy, na které odpovídá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a jeho náměstek Roman Prymula.

Plošná distribuce letáků je součástí informační kampaně, kterou stát v souvislosti s koronavirem zahájil. O viru informují Čechy v zasažených oblastech mobilní operátoři, informační SMS zároveň dostávají všichni navrátilci ze zahraničí. Informace jsou i na dálničních informačních tabulích, na nádražích, v mezinárodních spojích nebo v obchodních centrech. Ode dneška rozdávají policisté na deseti hraničních přechodech infromační letáky řidičům.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky koronavirus, opatření, zákaz, návštěvy, nemocnice, měření, hranice, teplota, COVID-19, návštěva, Adam Vojtěch, Česko, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Bezpečnostní rada státu, Česká pošta, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát zakáže kvůli koronaviru návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic, na hranicích měří lidem teplotu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.