Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Některá zvířata v brněnském útulku čekají na nový domov i půlku života

Plánujete si pořizovat čtyřnohého mazlíčka? A zvažovali jste i možnost adopce z útulku? V současné chvíli se útulek brněnských strážníků stará o 25 psů a šest koček. Některá opuštěná zvířata přitom na novou šanci čekají v útulku i půlku svého života.

Aktuálně žije v útulku brněnských strážníků 25 psů a šest koček. Mnohé z nich našla odchytová služba na brněnských sídlištích, v parcích, v okolí nákupních center nebo v chatových oblastech. Zhruba dvě třetiny z nich pobývají v útulku déle než čtyři měsíce, čímž uplynula doba, ve které se o ztraceného mazlíčka mohl přihlásit jeho původní majitel. Tato zvířata jsou proto uvolněna k adopci a mají možnost najít nový domov.

Odchyt je pro mnohé mazlíčky druhá šance na život

Zatoulaná zvířata nachází odchytová služba nejčastěji na brněnských sídlištích, v parcích, okolí nákupních center, nebo i v chatových a zahrádkářských oblastech. Ne vždy jsou však nalezená zvířata psi nebo kočky.

„V posledních dvou letech jsme mimo jiné odchytávali i králíky, morčata, netopýry, papoušky, leguána, veverku, labuť, želvu, bobra, žluvu, hada nebo poštolku,“ uvedl mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Standardními odchytovými pomůckami jsou například vodítko, odchytová smyčka, odchytové kleště na kočky, hady, psy, odchytové sítě nebo rukavice.

Při odchytu je základem získat si důveru zvířete. Některá bývají poznamenaná životem na ulici a i přes citlivý přístup odchytové služby jsou agresivní. Pracovníci proto využívají speciálních pomůcek. „Vždy se snažíme se zvířaty manipulovat co nejcitlivěji,“ dodal vedoucí útulku Jaroslav Bohanes.

Odchycené zvíře převeze služba do útulku, kde jej prohlédne a ošetří veterinář. Zároveň nastaví léčbu a jeho umístění do karantény, kde musí zvíře strávit čtyři měsíce před tím, než se může přidat k ostatním. „Předcházíme tím rozšíření možných onemocnění na zdravá zvířata,“ upřesnil Šoba.

Po lékařském vyšetření již nic nebrání zveřejnění profilu zvířete na webu, aby jej případně mohl stávající majitel najít. „Majitelé zvířat musí pověřeným zaměstnancům útulku předložit dokumenty, jimiž prokazují vlastnictví zvířete. Tím může být například očkovací průkaz zvířete nebo průkaz jeho původu," doplnil Šoba. Pokud se však o zvíře do čtyř měsíců od zveřejnění dosavadní majitel nepřihlásí, má mazlíček šanci najít nastálo nový domov.

Adopce by měla vést k oboustranné spokojenosti

Zájemcům o adopci poskytnou pracovníci útulku o zvířeti bližší informace, jako například jeho zdravotní stav a specifické vlastnosti. Aby se mazlíčkovi daly zajistit co nejlepší podmínky pro další život, zjišťují také zaměstnanci útulku, jaké životní podmínky může zájemce zvířeti nabídnout. Důležité je prozkoumat, zda se slučují s povahou zvířete, jeho zdravotním stavem a životními potřebami.

"Vždy se snažíme zohlednit všechny důležité faktory, které ve výsledku povedou k oboustranné spokojenosti. Zohledňujeme mimo jiné i to, zda nový zájemce už má nějakou zkušenost s chovem zvířete, případně s jakým plemenem. Je to poměrně náročný proces, na jehož konci by měla mezi majitelem a zvířetem takzvaně přeskočit jiskra, což je ideální předpoklad k vytvoření opravdu pevného citového pouta," vysvětlil Bohanes.

Spokojení noví majitelé zasílají fotky

Poté, co jsou splněny všechny formální i neformální náležitosti adopce, zvíře je umístěno do nového domova. Aby zjistili, jak se čerstvě adoptovanému mazlíčkovi daří, podnikají za nimi pracovníci útulku návštěvy. Jinou formou zpětné vazby jsou pak fotografie, které individuálně zasílají spokojení noví majitelé. Útulek je pravidelně zveřejňuje na své facebookové stránce.

Osamělá fenka Adélka také našla nový domov

Sedmiroční Adélka patří mezi psy, kteří v životě dostali další šanci. Než ji našla a převezla do útulku odchytová služba,  žila fenka šest let sama na poli u chatové oblasti. V říjnu loňského roku ji adoptoval Štěpán Šůstek z Vysočiny, který s ní dnes žije v Brně.

„V Brně bydlím pátým rokem a říkal jsem si, že pes mi bude dělat dobrou společnost i terapeutického parťáka. Psy mám rád, i doma na Vysočině čtyřnohého mazlíčka máme. Nechtěl jsem ale psa kupovat, protože je jich spousta v útulcích, a ti si podle mě taky zaslouží lepší život. Navíc jsem četl, že psi z útulku dokážou být velice vděční, což se mi s Adélkou potvrdilo,“ popsal své důvody k adopci Štěpán Šůstek.

Fenka Adélka je pravděpodobně křížencem border kolie a labradora, vypovídá o tom její učenlivost a energičnost. Vzhledem k předešlému osamělému životu není na rozdíl od ostatních psů tak hravá, v jejím chování se však dá pozorovat značný posun. „Před lidmi se trochu stydí, ale pustí si je k sobě. Ostatní psi jí nevadí, ale jenom dokud nejsou dotěrní, pak se dokáže ozvat,“ vysvětlil spokojený majitel adoptované fenky.

V případě, že zvažujete adopci zvířete z brněnského útulku, naleznete všechny potřebné informace na jejich webových stránkách.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Útulek MP Brno, Štěpán Šůstek

Štítky útulek, psi, zvířata, odchytová služba, adopce, mazlíček, pes, domov, kočka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá zvířata v brněnském útulku čekají na nový domov i půlku života  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.