Na hradě Veveří se o víkendu soutěžící utkají v pojídání prasečích rypáčků. Klání jedlíků je součástí Slavností moravského uzeného. Akce se koná poosmé. Je připravený doprovodný program pro gurmány i rodiny s dětmi, uvedl pořadatel Pavel Pichler.
V soutěži jedlíků mají účastníci za úkol sníst v co nejkratším čase kilogram prasečích rypáčků. „Každý rok hledáme nějaký nový pokrm a je to čím dál těžší. Začínali jsme v prvním roce tlačenkou a postupně jsme došli až k prasečím ouškům v roce 2019. O soutěž byl velký zájem. Na ročník 2020 jsme vymysleli prasečí rypáčky. Soutěžit opět přijede známý maxijedlík Jarda Němec, tak uvidíme, zda ho někdo porazí," řekl Pichler. Právě Jaroslav Němec loni vyhrál soutěž v pojídání prasečích oušek na čas.
Součástí programu je i zabijačka. Návštěvníci uvidí, jak uzenáři maso zpracovávají. Budou moci jejich výrobky ochutnat a rozhodnout svými hlasy, kdo si zaslouží titul Krále uzenářů. Svá vítězství se pokusí obhájit uzenáři z Domácího řeznictví a uzenářství rodiny Ráčkovy z Třebíče.
Mezi soutěžícími budou i nové tváře. „Chceme na místě vytvořit soutěžního ducha a věříme, že se to povede zejména i díky novým uzenářům, kteří zatím neměli na slavnostech možnost se představit," uvedl Pichler.
Návštěvníci rovněž ochutnají teplé uzené z udírny, sami vyzkoušejí porcování masa nebo výrobu klobás. Moravští vinaři návštěvníkům nabídnou k ochutnání desítky druhů vín. Pro děti organizátoři chystají divadelní představení nebo kolotoč.
Více než 50 stánků návštěvníkům nabídne nejen maso a víno, ale i řemeslné výrobky a sladkosti. Loňský ročník navštívilo kolem 5500 lidí.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.