Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Tichá ulička za kapry. Desítky lidí v Brně protestovaly tichou pietou proti násilí o Vánocích

Kapr cítí emoce a bolest. Násilí k Vánocům nepatří. Toto sdělení v kostce vyjadřovala v sobotu odpoledne na padesátka lidí v centru Brna. Členové kolektivu Zvířata nejíme vytvořili na Zelňáku tzv. tichou uličku za kapry.

Návštěvníkům adventních trhů na Zelňáků se naskytl neobvyklý pohled. Přímo u kádí s kapry stáli lidé se zalepenými ústy a transparenty. „Jedná se o nenásilnou statickou akci. Upozorňujeme na kruté zacházení a zbytečné zabíjení kaprů, které obhajujeme tradicí," uvedla za kolektiv Markéta Kubcová.

Cílem tichých uliček je tento morálně neobhajitelný zvyk postupně ukončit, pokud chceme tyto svátky opravdu prožívat v klidu a míru," dodala.

Smažený kapr je záležitostí posledního půlstoletí, nejde o věčnou tradici

Právě fakt, že aktivisté cílí na jeden z nejtradičnějších aspektů Vánoc v českých domácnostech, je mnoha lidem největším trnem v oku. „Upozorňujeme ale na skutečnost, že tato tradice se mezi běžné obyvatelstvo masově rozšířila až během 50. let 20. století a nemá u nás tak hluboké kořeny, jak se lidé běžně domnívají," upřesnila Kubcová.

Podle ní existuje celé řada alternativ na rostlinné verze štědrovečerních pokrmů. „Lidé se tak při vánočním hodování nemusejí nijak výrazně omezovat, jde to i bez bolesti," prohlásila Kubcová.

Tiché uličky  proběhly současně v 16 městech po celé České republice. V Brně uspořádal kolektiv pro zvířata v předchozích dnech pochod za kapry v Brně a prodej vánočních psů. „V novém roce ale určitě chystáme další akce upozorňující na utrpení zvířat, a to hlavně těch hospodářských," uzavřela Kubcová.


V Brně se prodávali vánoční psi. Aktivisté chtěli upozornit na týrání zvířat

V Brně na Masaryčce se prodávali vánoční psi. Aktivisté z Kolektivu pro zvířata chtěli upozornit na týrání zvířat, ke kterému dochází při prodeji vánočních kaprů. Prodejci často porušují zákon a způsobují rybám zbytečnou bolest.


Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Kubart

Štítky pieta, tichá ulička, kapři, zvířata nejíme, aktivisté, Vánoce, násilí, kapr, Brno, tradice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Tichá ulička za kapry. Desítky lidí v Brně protestovaly tichou pietou proti násilí o Vánocích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.