Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně se prodávali vánoční psi. Aktivisté chtěli upozornit na týrání zvířat

V Brně na Masaryčce se prodávali vánoční psi. Aktivisté z Kolektivu pro zvířata chtěli upozornit na týrání zvířat, ke kterému dochází při prodeji vánočních kaprů. Prodejci často porušují zákon a způsobují rybám zbytečnou bolest.

Pokud jste se vydali do města koupit kapra na vánoce, u stánku na Masarykově ulici byste si nevybrali. Aktivisté tady měli místo ryb vystaveného psa. 

Fiktivním prodejem „vánočních psů“ chce Kolektiv pro zvířata poukázat na paradox krutého zacházení s kapry a necitlivost vůči jejich utrpení na straně jedné a soucit se psy jako domácími mazlíčky na straně druhé. „Podle aktuálních vědeckých poznatků přitom ryby vnímají bolest a strach na srovnatelné úrovni jako savci – cesta ze sádek na vánoční stůl je tak pro ně utrpením," tvrdí aktivisté.

Při prodeji kaprů často dochází k týrání prodávaných ryb. Kolektiv pro zvířata chce připomenout, že i na Štědrý večer se lze obejít bez krutosti. Na místě konání akce se tak mohou lidé dozvědět o chutných alternativách ke štědrovečerní večeři.

„Během pouličního prodeje s kapry často manipulují nedostatečně proškolení prodejci, kteří je z pohodlnosti vytahují z vody za žábry nebo jim ulamují ploutve, pokud se omylem zachytí v oku síťky. Dále dochází k bezdůvodnému odkládání kaprů na vzduchu, nedostatečnému omračování před porcováním nebo kuchání bez předchozího vykrvení.“ popisuje hlavní problémy spojené s prodejem kaprů Tereza Vandrovcová z organizace Otevři oči.

Kontroverzní akce vyvolává v lidech rozporuplné pocity. „Přijde mi to přehnané. Chápu, že aktivisté chtějí upozorňovat na týrání zvířat, ale jde to i jinak, než se zakrváceným masem a psem na pultě.“ říká návštěvnice vánočních trhů. Prodej psů má však i své fanoušky. „Podle mě je to správné. Lidi by si měli uvědomit, co stojí za jejich štědrovečerní večeří. Ryba je také živá bytost a nezaslouží si zbytečné týrání.“ tvrdí jiný návštěvník.

„Vánoce by měly být svátky klidu a míru. Místo toho v ulicích masakrujeme tvory, kteří jsou navíc často zranění nebo polomrtví. Přitom je zabíjíme úplně zbytečně. Když pomineme fakt, že maso k životu nepotřebujeme, mohli bychom si vzpomenout, že tradiční české vánoční jídlo je například houbový kuba. Utrápení kapři určitě nereprezentují klid a mír,” upozorňuje aktivistka Anna Kupcová ze spolku Kolektiv pro zvířata.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky týrání, zvířata, kapři, pes, aktivisté, Brno, kapr, týrání zvířat, ryby, Vánoce, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se prodávali vánoční psi. Aktivisté chtěli upozornit na týrání zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.