Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihomoravský kraj investuje do dopravy tři miliardy korun. V rozpočtu vzniká miliardový schodek

Zastupitelé Jihomoravského kraje včera schválil rozpočet na příští rok. Množství výdajů výrazně ovlivnil nákup železničních elektrických jednotek (ŽEJ), která zajistí železniční dopravu v JMK. Příjmy kraje budou zhruba jedenáct miliard, výdaje však dvanáct miliard korun.

Rozpočet na příští rok ovlivnil nákup vlaků 

Výdaje Jihomoravského kraje výrazně ovlivnil nákup elektrických vlaků, které budou zabezpečovat železniční dopravu po kraji. Kraj na svém webu uvedl, že rozpočet příjmů JMK pro rok 2020 je 11,1 miliardy, ale výdaje činí něco málo přes dvanáct miliard. Vzniká tak schodek ve výší téměř jedné miliardy korun. Při odečtu nákupu elektrických vlaků schodek činí půl miliardy korun.

„Kraj bude čerpat úvěrové prostředky od Evropské investiční banky na nové investiční akce a také úvěr od Komerční banky na předfinancování nákupu železničních elektrických jednotek. Zároveň také budeme využívat své vlastní uspořené prostředky z minulých let. Dobré podmínky úvěru v kombinaci s připravenými projekty a pokračujícím ekonomickým růstem nám umožní pokračovat v investicích v nemocnicích v Tišnově a Vyškově nebo další rekonstrukce a opravy silnic a mostů,“ říká hejtman kraje Bohumil Šimek. 

Kraj vytvořil finanční rezervy, které se budou čerpat během roku

Proti návrhu rozpočtu nebyl žádný ze zastupitelů. Investiční fond Jihomoravské kraje také vytvořil finanční rezervy pro nákup vybavení během roku - v oblasti školství 156,21 mil. korun, v oblasti zdravotnictví 180 mil. korun, v oblasti sociálních věcí 63 mil. korun a v oblasti kultury 20 mil. korun.

Dopravní obsluhy tvoří čtyřiatřicet procent výdajů 

I při odečtu nákupu elektrických vlaků největší podíl tvoří doprava. Dopravní obsluhy, investice a opravy krajské silniční sítě vyjdou na tři miliardy korun a tvoří čtyřiatřicet procent výdajů. Na vzdělání je vyhrazeno více než čtrnáct procent výdajů. tedy zhruba 1,3 miliardy korun a na zdravotnictví téměř jedna miliarda, což je více než deset procent výdajů. 

Na dotační programy kraj vyhradil téměř čtyři sta milionů korun a peníze se investují převážně do vodohospodářských staveb, jednotek dobrovolných hasičů, programu rozvoje venkova, sportu, kultury a další. 

Kraj na svém webu uvedl nejdražší investice, které jsou přímo zahrnuty v rozpočtu:

  • rekonstrukce a opravy silnic a mostů (174 mil. Kč),
  • výkupy nemovitostí zabezpečované odborem majetkovým (30 mil. Kč),
  • Nemocnice Vyškov – rekonstrukce budovy B-ORL a NEURO (110 mil. Kč),
  • rekonstrukce Nemocnice Tišnov 1. etapa – novostavba ambulantního traktu (47 mil. Kč),
  • rekonstrukce budovy Žerotínovo nám. 1 a 3 a Cejl 73 Brno (50 mil. Kč),
  • projektová příprava investičních akcí SÚS JMK (40 mil. Kč),
  • sportovní hala Ludvíka Daňka Brno (100 mil. Kč),
  • rekonstrukce areálu SŠ Hapalova Brno (137,679 mil. Kč).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Portál JMK

Štítky rozpočet, Jihomoravský kraj, doprava, rekonstrukce, úvěr, Brno, Nemocnice Tišnov, Evropská investiční banka, Komerční banka, Ludvík Daněk, Bohumil Šimek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj investuje do dopravy tři miliardy korun. V rozpočtu vzniká miliardový schodek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.