Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Povodí Moravy obnovilo na Blanensku nádrž Borotín

Státní podnik Povodí Moravy zrekonstruoval vodní nádrž Borotín II na Blanensku, nádrž tak mimo jiné bude opět přispívat k zadržování vody v krajině. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí firmy Petr Chmelař. Nádrž je už napuštěná.

Poškozené byly podle mluvčího především funkční objekty nádrže, snížená byla i její biologická a ekologická hodnota. Státní podnik proto rekonstruoval původní zemní hráz, výpustné zařízení i bezpečnostní přeliv.

"Zrekonstruovali jsme objekt spodní výpusti včetně ovládací technologie a vytvořili jsme nový bezpečnostní přeliv včetně nového odláždění skluzu a koryta pod bezpečnostním přelivem," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Práce začaly v květnu, trvaly půl roku. Kromě zadržení vody v krajině bude obnovená nádrž umožňovat život mnoha živočišných druhů, především populací i společenstev bezobratlých. Nádrž bude také poskytovat vhodné prostředí pro hnízdění mokřadních ptáků.

Úpravy podle Garguláka významně posílily biodiverzitu. "Nádrž teď plní funkci významného prvku ekologické stability krajiny, posiluje retenci vody v krajině, zpomaluje odtok povrchové vody z povodí a v neposlední řadě zvyšuje estetickou přitažlivost celé okolní krajiny," uvedl.

Vodní dílo Borotín II z roku 1966 je takzvaná průtočná nádrž. Její zásobní objem je 1220 metrů krychlových. Rekonstrukce si vyžádala náklady 2,8 milionu korun, přičemž část těchto financí je hrazena z dotace ministerstva zemědělství.

Autoři | Foto Naše voda

Štítky ČR, stavby, voda, Povodí Moravy, nádrž, Povodí Moravy (státní podnik), okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Moravy obnovilo na Blanensku nádrž Borotín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.