Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

FOTO: Na Svoboďáku se zvonilo klíči. Brňané dnes oslavovali třicet let svobody

Cinkání klíčů, zvonění zvonů, lampiónový průvod, česká vlajka na šťastných tvářích a celé Brno v národní trikolóře. O připomínku třiceti let svobody se postarali studenti šesti brněnských vysokých škol a celou akci pojmenovali Brněnský sedmnáctý.

Stejně jako před lety akci zorganizovali studenti

Třicet let svobody. Velikost této akce jen potvrzuje to, že svoboda v Česku stále není brána jako samozřejmost. I po třiceti letech Brňané dali najevo, jak si váží své svobody. A stejně jako před desítkami let se o organizaci postarali studenti. „Sametovou revoluci jsme sice nezažili, ale o to víc je pro nás důležité ji připomínat a dávat prostor lidem, kteří v listopadu osmdesát devět byli při tom,“ vysvětluje jeden z organizátoru, brněnský student Karel Doleček.

V symbolických 17:11 se Brnem ozývaly kostelní zvony

Připomínalo se celý den a během dne na náměstí Svobody vystoupila řada řečníků, kapel a písničkářů. O čtvrté odpolední zazněla národní hymna a poté mluvili pamětníci a rektoři brněnských vysokých škol. „Vážíme si našich předchůdců, jejich obětí a úspěchů a cítíme povinnost si jejich činy připomínat,“ popisuje hlavní koordinátor Brněnského sedmnáctého, Stanislav Čaban.

V symbolických 17:11 se rozezněly zvony z kostelních věží a poté sami Brňané zvonili klíči, které připravilo a volně rozdávalo brněnské Turistické informační centrum.

„Jakmile zapomeneme svou vlastní historii, tak jsme nuceni ji opakovat. Pro mě je velkým odkazem Sametové revoluce slušnost. Když Češi demonstrují, tak se sejde čtvrt milionu lidí, oddemonstrují si a pak se ztratí. Bez strkanic, mračení se, zapalovaní aut. Ve slušnosti je síla. My jsme před třiceti lety díky slušnosti dokázali obrátit režim a získali jsme svobodu,“ vypíchl ve své řeči předseda spolku Společně Brno Ondřej Zeman.

Brňané na několika zastávkách vzpomínali na historické události

V 17:17 vyšel lampiónový průvod, který měl po městě několik zastávek, kde Brňané společně s historiky vzpomínali na události roku 1939 a 1989. Na zastávkách se zapalovali svíčky obětem nacismu a komunismu. „Říkala jsem si, že tam aspoň na chvíli půjdu a že tam bude tak maximálně sto lidí. Když jsem přišla, tak jsem doslova na poslední chvíli ukořistila poslední lampión. Náměstí bylo plné lidí a jsem moc ráda, že jsem šla,“ hodnotí účastnice průvodu Tereza Vlková.

V Brně se slavilo třicet let svobody

Neděle, 17. listopadu 2019, 21:00

V Brně se slavilo třicet let svobody
V Brně se slavilo třicet let svobody

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky revoluce, vzpomínka, oslava, 17. listopad, klíče, zvony, svoboda, Brno, Sametová revoluce, Česko, lampion, vysoká škola, Náměstí Svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Svoboďáku se zvonilo klíči. Brňané dnes oslavovali třicet let svobody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.