Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Hromadná smrt v Letmu. Aktivisté demonstrativně poukázali na vymírání druhů

Několik bezvládně ležících těl museli dnes okolo poledne překračovat návštěvníci brněnského obchodního centra Letmo. Šlo o akci hnutí Extinction Rebellion. Aktivisté chtěli poukázat na skutečnost, že na světě v současné době dochází k masivnímu vymírání druhů.

Skupinka lidí náhle zalehla prostor před rychlým občerstvením a eskalátory v OC Letmo. Nehybně ležící drželi transparenty upozorňující na vymírání druhů. 

„Chceme upozornit na skutečnost, že po celém světě masivně vymírají živočišné druhy. Děje se tak kvůli klimatické změně, která - jak víme - je způsobena činností člověka," prozradila mluvčí Rebelie proti vyhynutí (Extinction Rebellion) Veronika Holcnerová. „Jde o pietní akt za druhy, které již vymřely a za další, které člověk svým působením ještě vyhubí," dodala.

 

Každý den na světě vymře zhruba 200 živočišných druhů. „V posledním desetiletí se rapidně zvýšila spotřeba masa. Kvůli pěstování plodin, které se používají jako krmivo hospodářských zvířat, dochází k masivnímu odlesňování. To má za následky i vymírání druhů, které probíhá desetkrát rychleji, než bylo dříve běžné," prohlásila Holcnerová.

Okolo „zemřelých" rozdávalo několik dobrovolníků letáky a vysvětlovalo přihlížejícím demonstrovaný problém. Reakce byly rozporuplné. „Poléte je vodó," prohlásila jedna z procházejících seniorek. Postarší muž by zase „nahnal všechny radši do práce."

Rebelové na sebe v Brně neupozornili poprvé

Hnutí Extinction Rebellion působí po celém světě. Je podle Holcnerové decentralizované, tzn. že si každá regionální buňka plánuje vlastní akce upozorňující na probíhající změnu klimatu a následky, jež může přinést.

Brněnská buňka zorganizovala již několik protestních akcí. Na konci června aktivisté demonstrativně zemřeli v Olympii, o měsíc později si několik příznivců stouplo na kostku ledu pod šibenici na náměstí Svobody, v říjnu zase vyhlásili Týden rebelie.

Foto

Štítky extinction rebellion, protest, smrt, letmo, vyhynutí, globální oteplování, Extinction Rebelion, Obchodní centrum Letmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Hromadná smrt v Letmu. Aktivisté demonstrativně poukázali na vymírání druhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.