Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nálepka na dveřích podniků vítá vodicí a asistenční psy, předchází se tak nedorozuměním s postiženými lidmi

Na povinnost umožnění vstupu s vodicím nebo asistenčním psem upozorňuje projekt Nálepka. Majitelé objektů při umístění nálepky na dveře či branku předchází nedorozuměním s tělesně nebo smyslově postiženými lidmi.

Nálepka upozorňující na vstup s vodicími a asistenčními psy usnadňuje komunikaci

Nálepka na dveřích podniků už dva roky napomáhá komunikaci a předchází nedorozuměním s tělesně nebo smyslově postiženými lidmi s vodícími a asistenčními psy. Majitelé provozoven a správci budov jimi vyjadřují to, že jsou u nich tito psi vítáni.

Vstup s vodicím nebo asistenčním psem je ze zákona povinné umožnit

Umožnění vstupu s vodicím nebo asistenčním psem je ze zákona povinné, ne všichni provozovatelé o této povinnosti vědí. Pomoci tomu má nová kampaň města Brna, která na tuto skutečnost upozorňuje. „Město Brno má zájem, aby smyslově postižení lidé mohli vstupovat se samozřejmostí do všech prostor i se svými vodicími psy,“ upřesnil první náměstek primátorky Petr Hladík.

Projekt Nálepka se chce zaměřit hlavně na restaurace a kavárny

K umístění nálepky na dveře budov vybízí i magistrátní koordinátor pro osoby se zrakovým postižením Radim Paseka. „Žádáme zejména majitele restaurací a kaváren, kde nálepky pomáhají při komunikaci. Díky nim se nevidomý při vstupu vyhne nepříjemnému momentu a reakcím okolí, kdy vlastně neví, jestli je jeho pes lidmi v místě vítán,“ vysvětlil účel nálepky Paseka.

Projekt Nálepka vznikl před dvě lety spoluprací Odboru zdraví Magistrátu města Brna a Školy pro výcvik vodicích psů Milana Dvořáka. Od té doby se jim povedlo rozdat stovky nálepek. „Svůj účel jich plní zhruba sto, zejména na dveřích nemocnic, úřadů, nákupních center a škol,“ uvedl Paseka. Momentálně se chtějí autoři projektu zaměřit na restaurace a kavárny.

Nálepku si mohou zájemci vyzvednout zdarma

Nálepku je možné si zdarma vyzvednout na Odboru zdraví Magistrátu města Brna na Dominikánském náměstí. Provozovatelé ji lepí na vstupní dveře do budovy, případně na vrata či bránu do objektu.  

Autoři | Foto Odbor zdraví MMB

Štítky asistenční, vodicí, pes, nálepka, postižení, projekt, asistenční pes, samolepka, Brno, restaurace, Petr Hladík, kavárna, Milan Dvořák

Nálepka na dveřích podniků vítá vodicí a asistenční psy, předchází se tak nedorozuměním s postiženými lidmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.