Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V centru Brna stojí židle s oteklými kotníky, upozorňují tím na srdeční onemocnění

Oranžové židle s boulemi zaplavily centrum Brna. Jejich účelem je upozornit na srdeční onemocnění, kterými trpí dvacet šest milionů lidí po celém světě. Jedním z příznaků jsou právě oteklé kotníky.

Upozorňují na srdeční onemocnění

Židle s oteklými kotníky, které upozorňují na srdeční problémy, se objevily centrum Brna. Za cíl si kladou seznámení veřejnosti s kardiologickými onemocnění a jejími příznaky. „Srdeční selhání je onemocnění, jehož příznaky mohou být zpočátku velmi nenápadné a řada lidí má tendenci je podceňovat, zvláště ve vyšším věku je přisuzují stáří,“ přiblížil přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jindřich Špinar. Dodal, že včasné rozeznání příznaků a návštěva doktora jsou velmi důležité pro následnou léčbu.

Po Praze i v Brně

Totožné židle mohli lidé najít už loni také v Praze. Tehdy jich po hlavním městě bylo rozestavěných patnáct. „Jsme velmi rádi, že se osvětový projekt o srdečním selhání dostal ve formě této jedinečné instalace i do Brna. Věříme, že edukace veřejnosti o závažném onemocnění je potřebná a tímto způsobem i dobře zapamatovatelná,“ uvedl tajemník úřadu městské části Brno-střed Petr Štika.

Židle nad schody

Osm oranžových židlí je rozestavěno v různých místech Brna především tam, kde je potřeba vyvinout větší fyzickou námahu například u schodů k hradu Špilberk nebo k Betlémskému kostelu. „Při přípravách projektu jsme pomáhali autorům najít místa, kde mohou židle umístit, aby vyhovovala účelu a zároveň bylo i formálně správně,“ uvedla mluvčí úřadu městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Právě náročný výstup schodů může být jedním z příznaků srdeční nemoci.

Nadšení jsou i mladí

Veřejná osvěta kardiologických onemocnění je určitě správná, líbí se mi, že se podobné projekty dostávají do Brna čím dál tím víc,“ pochválila studentka medicíny Zuzana Špilárová. Dodala, že hlavním pozitivem je možné zapamatování příznaků nemoci. „Židle by se mohly dostat do povědomí lidí, kteří si pak třeba vzpomenou na to, že jde o srdeční onemocnění, pokud se u někoho projeví příznaky jako například oteklé nohy, které židle má,“ vysvětlila Špilárová.

Autoři | Foto

Štítky Brno, židle, srdce, srdeční onemocnění, onemocnění, srdeční choroby, nemoc, Praha, Fakultní nemocnice Brno

V centru Brna stojí židle s oteklými kotníky, upozorňují tím na srdeční onemocnění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.