Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město se rozhodlo bojovat proti domácímu násilí. Preventivní programy dostanou milion korun

Projekty na podporu prevence domácího násilí dostaly zelenou. Brněnští radní dnes schválili smlouvu o spolupráci členů Interdisciplinárního týmu města Brna pro oblast domácího násilí. Na tyto projekty město poskytne dotaci 1 milion korun.

Do Plánu zdraví města Brna 2018 - 2030 byla dnes radou města zařazena dotace jeden milion korun na preventivní projekty proti domácímu násilí. Tento plán je rozdělen na čtyři základní osy; Politika zdravé rodiny; Aktivní a zdravé stárnutí; Politika a rozvoj zdravotnických služeb a prevence; Prevence násilí v rodině – problematika domácího násilí. Součástí plánu je i akční plán, který má zajistit plnění opatření, priorit a cílů projektu.

Jedním z hlavních kroků v ose Prevence násilí v rodině – problematika domácího násilí má být vytvoření smlouvy o spolupráci mezi jednotlivými členy Interdisciplinárního týmu města Brna pro oblast domácího násilí. Členy týmu jsou město Brno, Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje, Městské státní zastupitelství v Brně, Probační a mediační služba, Bílý kruh bezpečí, z. s., MAGDALENIUM, z. s., Persefona, z. s., SPONDEA, o. p. s., a Fakultní nemocnice Brno.

Tento tým zajišťuje a koordinuje projekty týkající se tématu domácího násilí, snaží se pomáhat jednotlivým aktérům projektů, zajišťuje přenos informací. Krom toho se také snaží více informovat veřejnost o této problematice.

Jakákoli forma násilí v rodině je nepřijatelná. Povědomí o tom, že obětí násilí se může stát žena i muž, dítě i senior, že trýznění duševní může být bolestnější než fyzické, se zvolna zvyšuje. Ale k ideálnímu stavu – tedy bez násilí – máme jako společnost bohužel stále daleko a je potřeba v preventivních opatřeních pokračovat. Je důležité se orientovat nejen na oběti, ale pracovat i s agresory, což se v Brně daří,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Dotace
Další aktivitou výše zmíněného akčního plánu je závazek zřízení dotačního programu na podporu prevence násilí v rodině. Pro rok 2019 byla ve schváleném rozpočtu města Brna vyčleněna částka 6 358 000 Kč na programové dotace pro oblast podpory zdraví, přičemž 1 000 000 Kč z této částky je určen právě na podporu projektů zabývajících se problematikou domácího násilí. Celkem bylo ve stanoveném termínu přijato a zaevidováno 9 projektů. Celkový objem požadovaných finančních prostředků činí 1 208 520 Kč. Poskytnutí neinvestičních dotací dnes prošlo radou a bude je ještě schvalovat Zastupitelstvo města Brna.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky domácí násilí, projekt, Brno, dotace, Bílý kruh bezpečí, Petr Hladík, Fakultní nemocnice Brno, Zastupitelstvo města Brna, Jihomoravský kraj

Město se rozhodlo bojovat proti domácímu násilí. Preventivní programy dostanou milion korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.