Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Česka se z Itálie dostalo víc než 10 tisíc pstruhů s nebezpečnou látkou

Na český trh se dostaly tisíce pstruhů, v jejichž svalovině našli inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň. Platný limit na přítomnost leukomalachitové zeleně byl u pstruhů překročen téměř sedminásobně. Látka je lidskému organismu zdraví škodlivá

Na začátku dubna bylo přes 10 tisíc živých pstruhů duhových dovezeno z Itálie do společnosti Fish Market v Třeboni,  kde došlo k jejich zpracování a následné distribuci několika odběratelům v České republice. Vakuově balený pstruh je již po datu spotřeby (8. – 15. 4. 2019), ale někteří zákazníci si mohli pstruhy zamrazit.

Malachitová zeleň a leukomalachitová zeleň jsou látky zakázané pro použití u ryb určených k potravinovým účelům. Malachitová zeleň je velice účinné a cenově dostupné léčivo proti ektoparazitům a plísňovým onemocněním ryb, je však autorizováno pouze pro akvarijní rybičky. 

K dostání byli v Albertu

Pstruh duhový z inkriminované zásilky byl k dostání v obchodní síti prodejen Albert a prodávala ho ve svých prodejnách i společnost Fish Market. 

„Vzhledem k tomu, že ve vzorku svaloviny pstruha byla zjištěna leukomalachitová zeleň, která je degradačním produktem malachitové zeleně, je velice pravděpodobné, že byla nepovolená látka použita ještě před transportem pstruhů na území České republiky," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Používání malachitové zeleně není povoleno nejen v Evropě (od roku 2000), ale ani např. v Kanadě a Spojených státech. Použití malachitové zeleně s sebou přináší řadu bezpečnostních rizik. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky (muselo by se však jednat o velké množství) a způsobit i jiná závažná onemocnění.

Foto pixabay.com

Štítky pstruh, rybářství Třeboň, malachitová zeleň, dovoz, Itálie, Česko, Státní veterinární správa České republiky, ryby, FISH MARKET a. s., Třeboň, Albert Česká republika, USA, Evropa

Do Česka se z Itálie dostalo víc než 10 tisíc pstruhů s nebezpečnou látkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.