Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno půjčí Veletrhům 350 milionů na nový pavilon

Brněnští zastupitelé schválili takzvanou akcionářskou zápůjčku 350 milionů korun pro Veletrhy Brno, které jsou ve vlastnictví města. V letech 2019 a 2020 s chystají stavět nový pavilon D a modernizovat pavilon C za půl miliardy korun. Zbylou část peněz si výstavní společnost zajistí z vlastních zdrojů.

Nový pavilon s výstavní plochou 4500 metrů čtverečních je podle mluvčího Veletrhů Jiřího Smetany potřeba kvůli nedostatku krytých výstavních ploch pro pořádání největších veletržních akcí, jimiž jsou Mezinárodní strojírenských veletrh a veletrh zemědělské techniky Techagro. Společnost kvůli tomu tratí desítky milionů korun.

Budova až pro pět tisíc lidí

Pavion bude zároveň multifunkční a bude v něm možné pořádat kulturní či společenské akce, kterým bude moct přihlížet 2500 až 5000 lidí. Pavilon bude mít označení D a bude navazovat na současný a památkově chráněný pavilon C, který se má proměnit na zázemí pro návštěvníky akcí právě v pavilonu D.

Nyní se zpracovává koncept. Klíčový bude postoj památkářů k formě propojení nového pavilonu s historickým pavilonem C. Naší vizí je, že oba pavilony jako celek vytvoří velmi atraktivní prostor nejen pro veletrhy, ale i pro velké kulturní a sportovní akce," uvedl Smetana.

Na volném trhu by město u půjčky prý prodělalo

Vedení města zápůjčku odůvodňuje tím, že je výhodná pro obě strany. Město na finančním trhu nenajde lepší zhodnocení peněz a naopak Veletrhy se dostanou levně k penězům. Navržený úrok je 1,8 procenta, avšak doporučení je, aby se vzhledem k měnící se situaci na finančním trhu úroková míra fixovala až při přípravě smlouvy.

Veletrhy vydělávají

Veletrhy by měly splácet v letech 2020 až 2024. Společnost je v dobré finanční kondici, loni vytvořila zisk 60 milionů korun, letos by to mělo být přes 100 milionů korun. Dosud splácí úvěr, který si vzala na stavbu nového a již řadu let funkčního pavilonu, poslední splátku má zaplatit v roce 2022.

Foto BVV | Zdroj ČTK

Štítky bvv, veletrhy, půjčka, město, miliony, nový pavilon, rekonstrukce, pavilon, Brno, peníze, Veletrhy Brno, Jiří Smetana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno půjčí Veletrhům 350 milionů na nový pavilon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.