Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na rande pro 1918 lidí dorazila třetina. Lidé budou v Brně randit i v neděli

Lidé různých generací, kteří chtějí zahnat samotu, zamířili v sobotu dopoledne do pavilonu G2 na brněnském výstavišti. Sociální umělkyně Kateřina Šedá tam pro ně organizuje "největší československé rande", a to jako součást festivalu Re:publika k oslavě 100. výročí Československa. Projekt uznávané umělkyně, která často pracuje s velkými komunitami lidí, vychází z předpokladů, že o samotě se slavit nedá a že chronická osamělost představuje jednu z epidemií moderní doby. V sobotu přišlo na akci zhruba šest stovek lidí.

Internet problémy nevyřeší

Brněnské rande trvá do neděle. Šedá zájemce oslovovala skrze internetové seznamky, ale i prostřednictvím médií. Mnozí se hlásili sami, jako důvody uváděli málo příležitostí k seznámení a opakované neúspěchy při hledání vztahu přes internet.

„Stovky lidí komunikují na facebooku, ale na ulici se vám nepodívají do tváře. Proto jsem se rozhodla pojmout oslavu výročí vzniku republiky jako možnost poskytnout lidem příležitost potkat toho pravého a začít žít jinak," popsala Šedá své záměry. Věří v roli náhody. 

Pro novináře vstup zakázán

Brány pavilonu se otevřely v sobotu 9:00, kolem 10:00, v čase předpokládaného začátku, stála před vstupem fronta, v ní také třeba vozíčkář nebo muž se slepeckým psem. Za dveře s nápisem "uzavřená společnost" nesmí novináři ani nikdo nepovolaný, aby nebyli účastníci ve zbytečném stresu.

Přes prosklené stěny bylo vidět stoly, u kterých se lidé postupně usazovali. Co pro ně Šedá chystá, předem nevěděli - podle umělkyně je skutečné rande vždy překvapením.

Seznámit se s lidmi i s Katkou Šedou

Na akci dorazilo nakonec o něco více žen. „Je to tak koneckonců i ve světě, že je nás víc,“ říká Kateřina Šedá. „Všichni si měli přinést v kufru pět věcí, kterých se chtějí zbavit. S těmito předměty teď budeme dva dny pracovat, vznikne i jakýsi blešák. Cílem je, aby odsud nakonec všichni odešli s pěti jinými věcmi a jejich setkání tak symbolicky pokračovalo i po skončení projektu,“ přibližuje dění v sále, kam nesmí média ani veřejnost.

Možnost zúčastnit se i bez předchozí registrace

Seznámit se mohou na výstavišti samozřejmě i ti, kdo nejsou přímými účastníky projektu. Organizátoři se rozhodli trochu jim to usnadnit. Mohou zanechat vzkaz v infostánku, nebo si vzít červený náramek a dát tak ostatním návštěvníkům najevo, že jsou otevření navazování nových vztahů.

 

Proti akci protestují aktivisté

Akce si vyžádala přes čtyři miliony korun z rozpočtu města a státu, peníze byly potřeba na přípravu akce a třeba také dopravu a ubytování účastníků. Část politiků akci kritizovala, vedení města ale Šedou podpořilo. Proti akci se v otevřeném dopise ohradila také Společnost pro queer paměť, protože seznamka údajně nevytváří podmínky také pro seznámení lidí menšinové sexuální orientace. „Umělkyně ignoruje bohatou historii neheterosexuálních lidí v Československu, kteří za posledních 100 let ušli ve své emancipaci navzdory totalitním režimům obrovský kus cesty," uvedl místopředseda společnosti Ladislav Zikmund-Lender. Šedá ovšem na webu akce píše, že její seznamka Ex:po není omezena věkem, sexuální orientací ani typem hledaného vztahu.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky Největší československé rande, Re:Publika, Kateřina Šedá, randění, Brno, projekt, Československo, Brněnské výstaviště, seznamka, Ladislav Zikmund-Lender, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rande pro 1918 lidí dorazila třetina. Lidé budou v Brně randit i v neděli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.