Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová iniciativa brněnských vrcholových sportovců chce za Lužánky vrátit špičková sportoviště

Z řad bývalých vrcholových sportovců vzešla nová brněnská iniciativa ZA LUŽÁNKY, jež chce areálu Ponavy vrátit bývalý lesk a slávu. Podle jejího mluvčího Petra Švancary by z nových sportovišť na ikonickém místě Brna těžila nejen Kometa a Zbrojovka, ale celá řada dalších brněnských sportovních klubů.

Moravská metropole si stále užívá status úřadujících mistrů nejvyšší české hokejové ligy, dlouhou tradici má i fotbalová Zbrojovka. Ani jeden z legendárních týmů ale nemá svůj důstojný stánek, hokejová hala dokonce nepostačuje ani kapacitně. Nabízí se řešení v podobě obnovení sportovišť na místě, jež má pro brněnský sport tradiční význam – v oblasti Ponavy. 



Vznikající iniciativa ZA LUŽÁNKY! si bere za úkol upozornit na širokou podporu, kterou má výstavba stadionů mezi obyvateli Brna, a přesvědčit vedení města, aby rozhodlo o obnovení slavného areálu. Postavila se za ni řada vynikajících jmen z oblasti brněnského sportu, například Karel Večeřa, Petr Švancara či Lubomír Oslizlo.

Iniciativa v rukou špičkových sportovců

Hokejisté Robert Kántor, Lubomír Oslizlo, Michal Konečný, Petr Hubáček, Alexandr Elsner, fotbalisté Petr Švancara, Richard Dostálek, Jan Mároši či Karel Jarůšek. To jsou jen některé příklady výborných brněnských sportovců, kteří se rozhodli založit iniciativu ZA LUŽÁNKY. „Spustili jsme web www.zaluzanky.cz, na kterém příznivci i zvědavci najdou naše podporovatele z řad místních (nejen) sportovních legend a zároveň mohou sledovat aktuální dění ohledně vývoje výstavby areálu. Těší nás, že jim na brněnském hokeji a fotbalu stále záleží a rádi by viděli hrát Kometu a Zbrojovku v moderních halách, které odpovídají významu obou klubů. Samozřejmě bude následovat celá řada dalších aktivit,“ říká bývalý ligový fotbalista Petr Švancara.

Nejlepší řešení iniciativa vidí v obnově areálu za Lužánkami, kde dlouhá léta fungoval jak hokejový, tak fotbalový stadion. „Nejde jen o tradici, ale hlavně o výbornou dopravní dostupnost. Bohužel máme dojem, že město v posledních letech o řešení jen mluví, ale nic konkrétního nepodniká. To by chtěla naše iniciativa změnit. Chceme rozvířit diskusi o stadionu,“ zdůrazňuje Švancara.

Areál na Ponavě prospěje i dalším brněnským sportům

Pokud brněnský hokej a fotbal najdou své útočiště za Lužánkami, budou z toho profitovat i další brněnské sporty. „Například stávající hokejovou halu budou moci využít místní florbalisté či basketbalisté, kteří si také stěžují na nedostatek místa. Vybudování nových sportovišť by tedy jejich problém dokonale vyřešilo,“ přibližuje Petr Švancara. Nové stadiony by navíc měly sloužit také k pořádání kulturních akcí – svou kapacitou a moderností budou vyhovovat i pořádání koncertů a dalších akcí.


O iniciativě Za Lužánky

Jejím cílem je zasadit se o řešení současné neuspokojivé situace nejen dvou oblíbených brněnských sportů, kterým aktuálně chybí odpovídající zázemí. Usiluje o postavení obou stadionů v oblasti Ponavy, jež byla se sportem vždy spjata – tento stav narušil až vývoj v posledních 20 letech. Snaží se prosadit, aby vedení města tento areál obnovilo. Iniciativa nemá žádný vztah k Liboru Procházkovi, doufá v konstruktivní dohodu mezi podnikatelem a Brnem, která by umožnila výstavbu sportovišť a oživení celé oblasti. Mluvčím iniciativy je Petr Švancara.

Autoři | Foto Zbrojovka Brno, vizualizace nového hokejového a fotbalového stadionu | Zdroj s použitím TZ

Štítky Stadion Za Lužánkami, fotbal, hokej, sportovci, Švancara, Zbrojovka, Kometa, sportoviště, FC Zbrojovka Brno, Petr Švancara, Lužánky, sport, Lubomír Oslizlo, Karel Večeřa, Robert Kántor, Michal Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová iniciativa brněnských vrcholových sportovců chce za Lužánky vrátit špičková sportoviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.