Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Největší československé rande v Brně seznámí téměř dva tisíce lidí

Netradiční rande pro 1918 lidí bude součástí festivalu Re:publika, který se ke stému výročí vzniku Československa uskuteční v Brně od 26. května do 17. června. Festival za více než 100 milionů korun nabídne i další program pro všechny věkové kategorie, ve kterém bude reflektovat historii, umění, vědu, zábavu i významné osobnosti a události. Seznamku má na starosti brněnská výtvarnice známá i v zahraničí Kateřina Šedá. Zhruba dvoumilionovou dotaci pro projekt tento týden schválili zastupitelé.

Náklady na seznamku jsou 4,4 miliony korun. Zastupitelé dv úterý schválili, že na to dá město polovinu. Polovina půjde od státu. Peníze poslouží například na jízdné nebo ubytování účastníků seznamky.

Pro osamělé všech věkových kategorií

Podle Šedé se mohou zúčastnit lidé z České i Slovenské republiky bez věkového omezení, nejlépe 959 žen a 959 mužů. Hledat je bude na seznamkách i v obcích, zájemci se mohou hlásit i sami na e-mail rande1918@seznam.cz. Šedá se inspirovala tím, že nelze slavit o samotě. Přihlédla také k vysokému počtu rozvodů a nízkému počtu sňatků v ČR.

„Někteří lidé stráví na seznamkách velkou část života, a přesto žádného vhodného partnera nikdy nepotkají. Stovky lidí komunikují na facebooku, ale na ulici se vám nepodívají do tváře. Proto jsem se rozhodla pojmout oslavu výročí vzniku republiky jako možnost poskytnout lidem příležitost potkat toho pravého a začít žít jinak," řekla Šedá.

Podle primátorova náměstka Matěje Hollana (Žít Brno) i radní Petry Rusňákové (ANO) je netradiční rande akcí, která zajistí festivalu dobrou propagaci. Dalším tahákem by mohla být přítomnost několika pláten Muchovy Slovanské epopeje na výstavě v rámci festivalu.

Městem řízená Sodoma Gomora, durdí se hnutí Slušní lidé

Akce uznávané umělkyně vyvolala okamžitou reakci u některých brněnských politiků i veřejnosti. Hnutí Slušní lidé například nazvali akci Sodomou a Gomorou. S kritikou však prý Šedá počítala.  „Chápu, že to mnohé naštve, už od rána zažívám dávku negace.... A taky bych chtěla říct jednu podstatnou věc. Ještě jsem nic ani nezveřejnila a napsalo mi už několik zájemců ve věku 60 - 70 let, že si připadají hrozně sami a strašně se chtějí přihlásit. Tak než mě začne někdo zase šikanovat s tím, že to s republikou nesouvisí, tak se podívejte pořádně kolem sebe," prohlásila na sociálních sítích Šedá.

Polovinu zaplatí město, polovinu stát, přispěje i kraj

Brno dá na festival 50 milionů korun. Stejnou částku přislíbilo ministerstvo kultury, řekl  zastupitelům primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Podle něj by město mohlo získat pět milionů od dalších partnerů, 3,5 milionu dá Jihomoravský kraj.

Festival má oslovit až 200.000 lidí. Nabídne program s moderními technologiemi, 3D filmy i digitální encyklopedii k dějinám státu. Součástí budou také přidružené akce brněnských organizací jako například divadla. Zapojit se může každý i tím, když přinese staré fotky, z nichž vznikne archiv vzpomínek.

Autoři | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Největší československé rande, Re:Publika, Kateřina Šedá, Brno, randění, festival, seznamka, vznik Československa, ANO 2011, Slovensko, Matěj Hollan, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší československé rande v Brně seznámí téměř dva tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.