Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Vláda peníze na Brněnskou GP pošle, kraj se ale musí zaručit

Vláda poskytne dotaci na motocyklovou Grand Prix v Brně za předpokladu, že Jihomoravský kraj splní podmínky její notifikace. Po jednání kabinetu to oznámil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Sága okolo brněnské Velké ceny stále nekončí. Zdá se však, že se s přelomem roku nachýlila ke svému konci. Jihomoravský kraj na sebe totiž převzal zodpovědnost při procesu notifikace státních dotací, což by dosavadní hrozící konec Velké ceny mělo odvrátit.

„Vzhledem k nabídce Jihomoravského kraje a jednání s panem hejtmanem, kdy jsme se dozvěděli, že jsou ochotni převzít zodpovědnost za notifikaci, jsem dostal pověření od vlády k jednání s Jihomoravským krajem,“ řekl Chládek. „Pokud Jihomoravský kraj splní podmínky notifikace, nic nebrání tomu, aby vláda České republiky tyto finanční prostředky přeposlala,“ dodal.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v prohlášení uvedl, že kraj je připraven dojednat s vládou takové podmínky, které umožní poskytnutí dotace. "Jsme připraveni pomoci v nynější komplikované situaci a chránit prestiž České Republiky, Jižní Moravy i Grand Prix Brno. Zároveň budeme dále pokračovat v jednání s promotérem a Automotodromem o jubilejním 50. ročníku GP Brno v roce 2015 a o převzetí pořadatelství Jihomoravským krajem od roku 2016," uvedl Hašek.

Celý proces dotace byl zastaven poté, co vznikly obavy o tom, zdali by při jejím vyplacení nebylo porušeno evropské právo. Žádná ze zainteresovaných stran se totiž nehlásila k roli příjemce dotace a k povinnostem vůči Evropské komisi s touto rolí spjatými.

Peníze dluží pořádající Automotodrom Brno promotérovi šampionátu, španělské společnosti Dorna. Pokud by dluh uhrazen nebyl, nejen, že by letošní Velká cena skončila v rekordní ztrátě téměř 60 milionů korun, ale hrozilo by i její následné přesunutí do jiných států (například do Rakouska, které se o pořádání uchází). Jak už dříve zmínil prezident Autoklubu ČR, Roman Ječmínek, jednatel španělské společnosti naznačil, že nebude-li uhrazen dluh, pak nechce jednat o příštím ročníku.

Podmínky poskytnutí dotace by měly být dojednány do 7.ledna 2015.

Napsal: Ondřej Steiger

Štítky motogp, masarykův, okruh, Brno, Jihomoravský kraj, dotace, Marcel Chládek, Grand Prix, ČSSD, vláda, Michal Hašek, Česko, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda peníze na Brněnskou GP pošle, kraj se ale musí zaručit  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.