Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 24. května 2024  |  Svátek má Jana
Bez reklam

V obvodu Brno-střed se dohaduje koalice s opozicí kvůli 13 mil.

Koalice v zastupitelstvu městské části Brno-střed složená z Žít Brno, hnutí ANO, KDU-ČSL a Strany zelených si za peníze vyhrazené pro sport opravila kanceláře, tvrdí opoziční strany ODS, ČSSD a KSČM.

Podle bývalého starosty Libora Šťástky (ODS) nové vedení protlačilo změnu navrženého rozpočtu na rok 2015 a přesunulo 13 milionů korun na vybudování curlingové haly u zimního stadiónu na Úvozu do fondu oprav radnice. Nový starosta Martin Landa (ŽTB) nařčení odmítá. Peníze prý hodlá dát na dětská hřiště.

"Projekt vybudování curlingu připravilo minulé vedení radnice a měl přispět k rozšíření možnosti sportování v městské části," uvedl Šťástka ve zprávě, pod níž se podepsali i opoziční zastupitelé Jindřich Zechmeister (ČSSD) a Jiří Hráček (KSČM). Podle nich však koalice protlačila změnu a 13 milionů přesunula do fondu oprav radnice.

Landa však odmítá, že by nové vedení za tyto peníze opravilo kanceláře. "Kanceláře jsme vymalovali za několik desítek tisíc korun, o milionech nemůže být řeč," řekl dnes Landa. Ke stavbě curlingové haly řekl, že není potřebná. "Curlingová hala je nadstandardní výbava nad rámec základní školy. Zjistili jsme, že má tento sport 15 registrovaných sportovců, a proto jsme peníze přesunuli do fondu oprav, než se rozhodneme, co s nimi," tvrdí Landa. Doplnil, že koalice přislíbila, že dá peníze na vybudování hřišť. "Navrhovala to opozice jako náhradní řešení místo curlingu. Musíme ale dojednat vše potřebné," dodal Landa.

Opozice poukazuje i na to, že koalice schválila vyšší odměny radním, než umožňuje zákon. I to Landa odmítá. "Budeme mít dva radní, kteří budou pracovat na poloviční úvazek za poloviční odměnu. Není to v rozporu se zákonem, bavili jsme se o tom s právním oddělením. Vše ale ještě zkontrolujeme na ministerstvu vnitra," dodal.

Koalice Žít Brno s ANO, KDU-ČSL a Stranou zelených vystřídala na radnici ODS a ČSSD. Od začátku nového volebního období provází radnici spory mezi koalicí a opozicí. Důvodem bylo rozhodnutí soudu o neplatnosti hlasů dvou kandidátů za Žít Brno, kteří neměli v době voleb trvalé bydliště v městské části, ale také chybějící ověřovatelé zápisu u prvního zastupitelstva nebo rozhodnutí exstarosty Šťástky, že nepovede ustavující zastupitelstvo.

Zdroj: ČTK

Štítky koalice, Brno-střed, peníze, Martin Landa, Žít Brno, ČSSD, ODS, radnice, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V obvodu Brno-střed se dohaduje koalice s opozicí kvůli 13 mil.  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.