Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Město loni hospodařilo s přebytkem 350 milionů korun

Brněnský magistrát loni hospodařil s přebytkem 350 milionů korun. Úspory se podařilo dosáhnout kontrolou veškerých výdajů města. Opozici se nelíbí, že radnice loni nutila příspěvkové organizace šetřit a přesto hospodařila s přebytkem.

Příjmy Brna byly loni 12,1 miliardy korun, výdaje 10,8 miliardy korun. Závěrečný účet města Brna za rok 2012 dnes schválili zastupitelé. Po finančním vypořádání vyšel kladný výsledek loňského hospodaření kolem 350 milionů korun.

„Úspory jsme dosáhli zčásti snížením fondu bytové výstavby a snížením fondu některých kapitol na různých odvětvích magistrátu,“ řekl primátor Roman Onderka.

Opoziční Straně zelených se nelíbí šetření na příspěvkových organizacích, které bude podle Onderky letos pokračovat. „Vidím za vážnou chybu to, že příspěvkové organizace, zejména ty v oblasti kultury, byly donuceny k tak striktním škrtům,“ řekl šéf brněnských zelených Martin Ander.

Organizace měly nařízeno ušetřit pět, deset nebo 20 procent ze svých výdajů.

„Ty organizace, které měly nařízeno šetřit pět procent, se s tím dokázaly vypořádat. Ale ty s minus dvaceti procenty měly problémy a vždy to bylo na úkor správy majetku, tedy nechaly chátrat městský majetek, který měly svěřený a peníze přesunuly na provoz,“ uvedl Ander.

Brněnský magistrát kvůli propadům v příjmech také například o 175 korun zdražil poplatek za odpad. Šetřit se snaží také pořádáním elektronických aukcí na energie pro radnici a její příspěvkové organizace. Tímto způsobem se podařilo uspořit zhruba 10 milionů korun.

Zadluženost města byla k 31. prosinci 2012 5,75 miliard korun. Letos bude Brno hospodařit se zhruba o miliardu nižším rozpočtem než loni.

Zdroj: ČTK

Štítky závěrečný účet, Brno, přebytek, finance, hospodaření, příspěvková organizace, magistrát, Roman Onderka, Martin Ander, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město loni hospodařilo s přebytkem 350 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.