Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravské kandidátky pro volby získávají své lídry

Strana zelených v pondělí představila svou jedničku pro nadcházející předčasné parlamentní volby. Stala se jí geoložka a specialistka na životní prostředí Jitka Seitlová. Své lídry už představily i ostatní strany, které pomýšlejí na úspěch ve volbách

„Své budoucí úsilí jsem rozhodnuta věnovat především změnám vedoucím ke zvýšení důvěryhodnosti a funkčnosti státní správy, zajištění sociální pomoci slabým a skutečně potřebným, stejně tak jako vytvoření bezpečného a kvalitního prostředí pro život nás i našich dětí," řekla Seitlová noviářům. Zelení vsadili na poměrně známé jméno - Jitka Seitlová dříve působila jako zástupkyně ombudsmana Otakara Motejla a později i jako senátorka za přerovský volební obvod. Na konci devadesátých let byla členkou Občanské demokratické aliance, kde se stala místopředsedkyní.

Občanská demokratická strana vsadila na postavu profesora politologie Petra Fialy, který působil v Nečasově vládě na pozici ministra Školství. „Velmi si vážím kroku Petra Fialy a toho, že přijal kandidaturu za občanské demokraty na jižní Moravě. Považuji to za výrazný signál jak dovnitř členské základny, tak i za jasné sdělení, že ODS je otevřenou nezapouzdřenou stranou, která je schopna oslovit osobnosti formátu Petra Fialy. Zvolení profesora Fialy považuji za logické vyústění jeho dlouhodobé spolupráce s ODS. Připomenu, že nebyl jen hlavním vědeckým poradcem premiéra Nečase, ale vedl také odborné panely na ideových konferencích ODS či byl nominován občanskými demokraty na post ministra školství i na post člena Rady Ústavu pro studium totalitních režimů,“ uvedl ke kandidatuře Petra Fialy předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

„Do politiky vstupuji proto, že jsem nespokojený s jejím stavem, stejně jako spousta mých spoluobčanů. Není ale možné dát od politiky ruce pryč, chceme-li to změnit, musíme být aktivní. ODS prochází těžkou situací, ale je to stále politická síla, která nejdůsledněji reprezentuje konzervativní a liberální politické myšlení, která je připravena budovat efektivní a neobtěžující stát, která rozumně přistupuje k evropské integraci a která zastává představu společnosti založené na svobodě a odpovědnosti,“ řekl prof. Petr Fiala, který je Jihomoravanům znám především jako dlouholetý rektor Masarykovy univerzity.

O Petru Fialovi se poslední dobou hovoří jako o jednom z kandidátů na pozici lídra celé ODS.

Silnou trojku do voleb posílá jihomoravská ČSSD. Jako jednička se představuje předseda strany Bohuslav Sobotka, záda mu kryje hejtman kraje Michal Hašek a trojkou je stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Situaci ČSSD nyní komplikují protesty některých krajských organizací proti způsobu sestavování kandidátek. 

Strana práv občanů - Zemanovci teprve schvalují kandidátky, zatím potvrdili pouze zlínského a středočeského lídra. 

KDU-ČSL prozatím také kandidátky nezveřejnila.

Politické hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše počítá jako s jedničkou své jihomoravské kandidátky s bývalým rektorem Masarykovy univerzity Jiřím Zlatuškou.

Štítky Parlamentní volby 2013, předčasné volby, Brno, lídr, Zelení, ODS, ČSSD, volby, Petr Fiala, Jitka Seitlová, Strana zelených, Petr Nečas, Otakar Motejl, Masarykova univerzita, Občanská demokratická aliance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské kandidátky pro volby získávají své lídry  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.