Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

VOLBY 2024: Více než polovina zastupitelů kraje se po volbách vyměnila. Vrátili se komunisté

Více než polovina zastupitelstva Jihomoravského kraje se po nynějších krajských volbách vymění. Zastupitelé, kteří obhájili mandát, se vrátí do 28 křesel z celkových 65. Ve volbách v kraji uspěly čtyři politické subjekty, v zastupitelstvu nicméně usednou členové deseti politických stran a hnutí a tři zastupitelé bez politické příslušnosti. V minulých volbách uspělo osm politických subjektů, zastupitelé byli členy 11 politických stran a hnutí a deset z nich bylo bez politické příslušnosti.

Komunisté se po čtyřech letech vrací se dvěma zastupiteli

Krajské volby na jihu Moravy vyhrála koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) před ANO a koalicí Stačilo! (SD-SN, ČSSD, KSČM). V zastupitelstvu, které má 65 členů, obsadilo vítězné Spolu 31 křesel. Starostové získali čtyři mandáty, koalice Spolu s nimi vytvoří koalici. Z krajského zastupitelstva po čtyřech letech vypadli Piráti, naopak KSČM se po čtyřech letech do zastupitelstva vrátila, má dva zastupitele. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu na stránkách volby.cz.

Při přepočítání křesel, které získaly jednotlivé koalice, na jednotlivé politické subjekty, v krajském zastupitelstvu kraje nejvíce posílilo hnutí ANO. Ač v minulém zastupitelstvu mělo 15 mandátů, členové strany obsadili pouze deset z nich, nyní je členy hnutí všech 22 zvolených zastupitelů.

VOLBY 2024: Bujaře jsem neslavil. Komunisté v zastupitelstvu? Tomu nerozumím, říká Jan Grolich

Koalice Spolu se ziskem necelých čtyřiceti procent hlasů jasně ovládla krajské volby na jižní Moravě. Lídr kandidátky a hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) získal nejvíc přednostních hlasů z celé republiky, bylo jich 46 854. O tom, co podle něj...

SPD a STAN mají méně mandátů

KDU-ČSL z vítězné koalice Spolu měla v končícím zastupitelstvu deset členů strany, nyní jich bude mít 15, členy ODS bylo devět končících zastupitelů, v novém zastupitelstvu budou mít občanští demokraté 12 zastupitelů. Tři mandáty místo dvou má po volbách v krajském zastupitelstvu TOP09, která rovněž kandidovala ve vítězném Spolu.

Méně zastupitelských mandátů bude mít nově SPD, členy hnutí byli dříve čtyři zastupitelé, nyní jsou to dva, také STAN bude mít namísto pěti zastupitelů tři, čtvrtým zastupitelem zvoleným za Starosty pro jižní Moravu je člen hnutí Sever otevřený lidem (SOL) a starosta městské části Brno-sever Martin Maleček, který zastupitelský mandát obhájil.

V krajském zastupitelstvu na jihu Moravy bude více žen. Nejstarší zastupitel je za Stačilo

Podíl žen v krajském zastupitelstvu se po letošních volbách zvýší, dosud v něm zasedalo 11 žen, což představovalo 16,92 procenta, nyní se počet zastupitelek zvýší na 13, budou tak tvořit pětinu zastupitelstva. Průměrný věk všech zvolených...

Nováčky jsou PRO a Trikolora

Novými uskupeními v zastupitelstvu jsou PRO a Trikolora, které mají po jednom mandátu, naopak ze zastupitelstva vypadli kromě Pirátů také zástupci dřívějšího ČSSD, nyní SOCDEM a zástupci Zelených a Žít Brno, kteří kandidovali na společné kandidátce jako Hlas Moravy.

Uskupení sdružující řadu nestraníků, členů Zelených, Idealistů, Liberálně ekologické strany (LES) vedená starostou Židlochovic Janem Vitulou získalo ve volbách 1,84 procenta hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky volby, výsledky, zastupitelstvo, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Více než polovina zastupitelů kraje se po volbách vyměnila. Vrátili se komunisté  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.