Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

V krajském zastupitelstvu na jihu Moravy bude více žen. Nejstarší zastupitel je za Stačilo

Podíl žen v krajském zastupitelstvu se po letošních volbách zvýší, dosud v něm zasedalo 11 žen, což představovalo 16,92 procenta, nyní se počet zastupitelek zvýší na 13, budou tak tvořit pětinu zastupitelstva. Průměrný věk všech zvolených zastupitelů se zvýší o 2,91 roku na 49,34 roku, dosud byl průměrný věk zastupitelů 46,43 roku.

V zastupitelstvu kraje bude nově 13 členek

Krajské volby na jihu Moravy vyhrálo Spolu před ANO a Stačilo! V zastupitelstvu, které má 65 členů, obsadilo vítězné Spolu 31 křesel. Starostové získali čtyři mandáty, Spolu s nimi vytvoří koalici.

Zastoupení žen v jihomoravském krajském zastupitelstvu je po letošních volbách stejné jako po volbách v roce 2016, i tehdy mělo zastupitelstvo 13 členek. Vyplývá to z údajů zveřejněných na volby.cz.

Volební místnosti se dnes úderem druhé hodiny odpolední uzavřely a voliči rozhodli. Ti si vybrali krajské zastupitele. Volili i lidé v obcích, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Volby v Brně proběhly podle strážníků v klidu. Po...

VOLBY 2024: Bujaře jsem neslavil. Komunisté v zastupitelstvu? Tomu nerozumím, říká Jan Grolich

Koalice Spolu se ziskem necelých čtyřiceti procent hlasů jasně ovládla krajské volby na jižní Moravě. Lídr kandidátky a hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) získal nejvíc přednostních hlasů z celé republiky, bylo jich 46 854. O tom, co podle něj...

Nejstarším zastupitelem je sedmdesátiletý lékař za Stačilo!

Průměrný věk krajských zastupitelů na jihu Moravy byl po volbách v roce 2016 nepatrně vyšší než po volbách 2020, a to 46,45 roku, nyní vzrostl o 2,91 procenta. Nejstarším zvoleným zastupitelem je sedmdesátiletý lékař Jan Žaloudík za Stačilo!, nejmladším členem nového krajského zastupitelstva je osmadvacetiletý advokátní koncipient Michal Chládek zvolený za Spolu.

V končícím krajském zastupitelstvu byl nejstarším členem také Jan Žaloudík, o pozici se ale dělil se stejně starým starostou Křtin Františkem Novotným zvoleným za STAN. Nejmladším členem zastupitelstva byl student Petr Springinsfeld zvolený za Piráty, kterému bylo v době zvolení 22 let.

V novém krajském zastupitelstvu spadá většina zastupitelů do věkové kategorie od 40 do 59 let, v tomto věku je 40 z celkových 65 zastupitelů. Celkem 12 zastupitelů spadá do skupiny od 30 do 39 let a 11 zastupitelů patří do věkové skupiny 60 až 69 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením JMK

Štítky volby, zastupitelstvo, Jihomoravský, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V krajském zastupitelstvu na jihu Moravy bude více žen. Nejstarší zastupitel je za Stačilo  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.