Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Nejvyšší a nejnižší volební účast kraje byla ve dvou vesnicích vzdálených od sebe jen pár kilometrů

Obce s nejvyšší a nejnižší volební účastí v Jihomoravském kraji od sebe dělí trasa dlouhá necelých patnáct kilometrů. Obce Zblovice a Podmyče na Znojemsku se nacházejí každá na jednom břehu vodní nádrže Vranov. Obě obce zaznamenaly diametrálně odlišný zájem svých obyvatel o volby.

V Jihomoravském kraji byl třetí nejvyšší zájem o volby z celé republiky

V Jihomoravském kraji bylo voličů v seznamu celkem 943 590, z nich k volebním urnám přišlo 331 037, což je 35,08 procenta voličů. To je třetí nejlepší výsledek z republiky, víc procent voličů přišlo vyjádřit svůj názor jen v Kraji Vysočina, kde přišlo volit 36,26 procenta voličů a v Jihočeském kraji, kde přišlo 36,66 procenta.

Nejvyšší volební účast z Jihomoravského kraje zaznamenal okres Brno-venkov (38,43 procenta), 36,32 procenta voličů přišlo v okrese Blansko, 34,79 procenta v okrese Vyškov a 34,70 v okrese Brno-město.

V okrese Znojmo přišlo volit 33,66 procenta oprávněných voličů, na Břeclavsku 33,5 a vůbec nejméně z kraje to bylo v okrese Hodonín, kde si cestu k urnám našlo 32,84 procenta voličů.

V Jihomoravském kraji získal nejvíc přednostních hlasů z celé republiky hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), pro kterého hlasovalo 46 854 voličů.

Volební místnosti se dnes úderem druhé hodiny odpolední uzavřely a voliči rozhodli. Ti si vybrali krajské zastupitele. Volili i lidé v obcích, které byly o uplynulém víkendu postiženy záplavami. Volby v Brně proběhly podle strážníků v klidu. Po...

VOLBY 2024: Jste spokojeni s výsledky krajských voleb na jihu Moravy? Hlasujte v anketě

Letošní volby do zastupitelstva Jihomoravského kraje jednoznačně ovládla koalice Spolu v čele s Janem Grolichem (KDU-ČSL), druhé skončilo hnutí ANO, třetí STAČILO! Jsou čtenáři Brněnské Drbny spokojeni s výsledky letošních krajských voleb? Hlasujte...

Zblovice a Podmyče rozděluje nejen vodní nádrž Vranov, ale také zájem o volby

Vůbec nejvyšší volební účast byla v jedné z nejmenších obcí České republiky, ve Zblovicích na Znojemsku. Ze 43 voličů přišlo k urnám 36 lidí, což tvoří 83,72 procenta. Zblovice se tak staly obcí s nejvyšší volební účastí z Jihomoravského kraje.

Naopak nejmenší poměr voličů přišel v obci, která je ze Zblovic vzdálená jen necelých patnáct kilometrů přes vodní nádrž Vranov. Podmyče na Znojemsku, které leží něco málo přes kilometr vzdušnou čarou od hranic s Rakouskem, zaznamenaly volební účast v hodnotě 16,49 procenta. Z 97 registrovaných voličů tam přišlo volit 16 lidí, tři z nich volili koalici Stačilo, čtyři koalici Spolu a devět hnutí ANO.

Ohodnoť článek

Foto Tran Anh Tuan

Štítky volby, účast, Jihomoravský kraj, Zblovice, Podmyče, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Nejvyšší a nejnižší volební účast kraje byla ve dvou vesnicích vzdálených od sebe jen pár kilometrů  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.