Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zemědělci uzavřeli z obou stran hraniční přechod na Slovensko v Hodoníně

Ještě před ohlášeným začátkem protestní akce v deset hodin zastavili zemědělci provoz na hraničním přechodu na Slovensko v Hodoníně. Pomalu jedoucí stroje komplikovaly příjezd do Hodonína už kolem deváté hodiny, na hranicích zastavily asi o půl hodiny později a kolonu nebylo možné projet. Policisté dopravu odklánějí.

Zastavili provoz na hranici

Několik stovek strojů zdobí většinou české a někdy i moravské vlajky. Někteří zemědělci na traktory vylepili plakátky formátu A4 shrnující důvody protestu. Ten se koná na řadě míst Česka, hlavní akce se ale koná v Hodoníně.

Po čtvrt na jedenáct se traktory na hranici seřadily do tří řad, ze slovenské strany ojediněle projížděly osobní auta i kamiony. Před půl jedenáctou se na slovenské straně postavily dvě řady traktorů a zcela uzavřely průjezd přes hranici i z druhé strany.

Protestující Maďaři s transparenty Evropo, probuď se! či STOP ukrajinskému obilí, i čeští farmáři v bezpečnostních vestách se shromáždili v prostoru bývalé celnice u pódia, na němž vystoupí zástupci pořadatelů z Česka i Slovenska. Slovenští demonstranti jsou vybavení houkačkami, řehtačkami i sirénou.

Policisté dopravu podle mluvčího Pavla Švába odklánějí, jezdí se přes hraniční přechod Sudoměřice. Výraznější dopravní komplikace podle mluvčího zatím nenastaly.

VIDEO: Jihomoravští zemědělci se přidali k protestům. Projeli Brnem a zamířili na hranice

Jihomoravští zemědělci se přidali k protestům proti politice Evropské unie. Část z nich se okolo desáté hodiny sjela před hranicemi jihomoravské metropole a společně projeli ulicemi Brna k sídlu Státního zemědělského intervenčního fondu na...

Chtějí přehodnocení Green Dealu

Na shromáždění promluvili místopředseda slovenské agrární komory Andrej Gajdoš, prezident české Agrární komory Jan Doležal i zástupkyně agrární komory z Maďarska. „Toto není politický protest, neprotestujeme proti vládě, ani proti opozici ani proti Evropské unii. Protestujeme proti nesprávným rozhodnutím Evropské komise. Proti opatřením, která vznikla bez konzultace s námi, jejich autory jsou lidé, kteří v životě neviděli kravské vemeno a neví, jak voní hnůj,“ řekl místopředseda slovenské komory Gajdoš.

Všichni zemědělci požadují snížení byrokratického zatížení svého hospodaření a hlavně přehodnocení Green Dealu. „Jsme víc úředníci, než zemědělci. Nejsme tady kvůli dotacím, nejraději bychom na nich nebyli závislí, ale to nám Evropa neumožňuje a to nám přináší nesvobodu,“ konstatoval  Doležal.

Do společného evropského protestu se z ČR kromě AK ČR zapojil i Zemědělský svaz, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a část členů Asociace soukromého zemědělství.

Zemědělci z jihu Moravy chystají ve čtvrtek protesty na hranicích. Projedou i Brnem

Až dvě stovky traktorů a další zemědělské techniky z jihu Moravy vyjedou ve čtvrtek ráno na hraniční přechod se Slovenskem u Hodonína. Dalších zhruba sto šedesát strojů projede ve čtvrteční dopoledne ulicemi Brna, zamíří k budově Státního...

Protestují i cizinci

Část českých zemědělců demonstrovala už v pondělí před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali pražskou magistrálu a v centru hlavního města na chvíli omezili provoz tramvají. Od tohoto protestu se nicméně hlavní zemědělské organizace distancovaly.

Dnešního protestu se účastní také zemědělci ze Slovenska, Česka, Polska a Maďarska, tedy zemí visegrádské čtyřky, nebo i Litvy a Lotyšska. Podpořit je mají i zemědělci z některých balkánských zemí včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Slovinska.

Do Prahy pojedou demonstrovat tisíce zemědělců z jihu Moravy, tvrdí organizátoři protestu

Zemědělci se chystají v pondělí ráno při protestu zablokovat pražskou magistrálu traktory a dalšími zemědělskými stroji, odpoledne budou demonstrovat na Malostranském náměstí. Od tři hodin odpoledne plánují projevy a večer na tiskové konferenci...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky ČR, EU, Slovensko, zemědělství, demonstrace, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci uzavřeli z obou stran hraniční přechod na Slovensko v Hodoníně  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.