Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čechy sevřel pesimismus. Budou se mít hůř, eurovolby je nezajímají, Ukrajinu v EU nechtějí

Češi se nedívají na svoje životní vyhlídky zrovna růžově. Přiznávají, že mají v posledním roce problém zaplatit účty na konci měsíce a očekávají, že se to v nejbližší době ještě zhorší. Když pak dostanou otázku na evropské volby, skoro tři čtvrtiny z nich odpoví, že je vůbec nezajímají. To je zdaleka nejvíc z celé EU.

Text vznikl díky nově vytvořené spolupráci čtyř redakcí ze tří vydavatelství (Hospodářské noviny, aktualne.cz voxpot.cz a drbna.cz), kterou finančně podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Autorem textu je Kateřina Šafaříková, zpravodajka HN v Bruselu. Náklady na vyslání stálého zpravodaje do Bruselu jsou pro privátní média mimořádně vysoké. Aby byly dobře zhodnoceny, je prospěšné, aby jeho zpravodajské a publicistické výstupy byly dostupné co nejširšímu okruhu čtenářů. Proto text vychází také na drbna.cz.

Takové jsou čerstvé výsledky průzkumu Eurobarometer půl roku před evropskými volbami. Data byla sbírána na přelomu září a října letošního roku na vzorku tisícovky českých respondentů. Celkově se výzkumníci dotazovali 27 tisíc obyvatel ze zemí sedmadvacítky.

Šetření potvrzuje dlouhodobý trend, že Češi patří v EU k největším skeptikům. A to, ať už jde o vývoj jejich státu nebo obecně Evropy.

Zatímco na otázku ohledně jejich životních podmínek v příštím roce odpovídají Evropané nejčastěji - ve 46 procentech - tak, že zůstanou stejné, polovina Čechů očekává, že se zhorší. Hůř na tom pak podle nich bude jak celý český stát, tak i celá unie.

Tento výsledek odpovídá špatným ekonomickým výsledkům Česka. Země má za sebou období rekordní inflace a jako jediná v EU se nedostala na výkon hospodářství z doby před covidovou pandemií.

Skepsi obyvatelé Česka ukazují i v jiných otázkách. Většina lidí (60 %) je například přesvědčena, že kroky EU mají nějaký vliv na jejich život. Jde o podprůměrné číslo ve srovnání se zbytkem EU a především, je to pokles o 14 procentních bodů oproti předchozímu měřením letos na jaře.

Pokles pocitu vlivu EU na život Čechů je největší v EU. Děje se tak navzdory tomu, že Češi mají za sebou úspěšné evropské předsednictví, kdy řadu konkrétních věcí ovlivnili a přestože veřejné debatě v zemi letos vévodila opatření související s evropským Green Dealem.

Nedávné šetření agentury STEM ukázalo, že téma nové emisní normy na auta Euro 7 dokonce co do popularity předběhlo tradiční domácí otázky. Euro 7 přitom letos na podzim, zhruba v době sběru dat do Eurobarometru, kulminovalo. Ukazuje to, že čeští politici nedokážou roli EU v této a dalších věcech veřejnosti vysvětlit.

Volit v eurovolbách, které proběhnou v červnu 2024, tak chce jen každý druhý Čech, což je, spolu s Kypřany, nejmíň ze všech obyvatel členských zemí.

Zpozornět by pak měli čeští politici, kteří podporují vstup Ukrajiny a dalších zemí do EU. Mezi českou veřejností totiž výrazně narostl počet odpůrců takového kroku.

Zatímco nadpoloviční většina Evropanů, 53 procent, souhlasí s tím, že by EU měla na pozadí ruské agrese „urychlit vstup Ukrajiny a dalších států do EU“, většina Čechů má přesně opačný názor - 57 procent s tím nesouhlasí. Znamená to nárůst nesouhlasu s rozšířením o deset procentních bodů oproti jaru 2023.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Evropská unie, Česko, Ukrajina, volby do Evropského parlamentu

Čechy sevřel pesimismus. Budou se mít hůř, eurovolby je nezajímají, Ukrajinu v EU nechtějí  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.