Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Žáci z Brna soutěží o křeslo hejtmana. Do boje se zapojí studenti ze všech středních škol

Dejme šanci mladým, hlásí už podruhé v řadě Jihomoravský kraj. Soutěž Den hejtmanem, která výhercům v minulosti umožnila na den usednout do hejtmanského křesla, se v letošním roce rozšířila kromě gymnázií i do dalších středních škol. Organizátoři si od projektu slibují, že vtáhne studenty do dění v krajské politice.

Nápad se zrodil na půdě střední školy. Soutěžící, tedy kandidáti na hejtmana, si sestaví svůj dvoučlenný tým poradců a společně si připraví propagaci na sociálních sítích, volební program či proslov k voličům. S myšlenkou přišel pedagog na gymnáziu ve Vídeňské ulici Jindřich Svoboda. „U žáků tímto chceme rozvíjet vědomosti, dovednosti, argumentační schopnosti a také je motivovat k zapojení do politických aktivit či dění v Jihomoravském kraji,“ popsal.

Letos bude součástí soutěže mezikolo a do finále postoupí dvanáct týmů, pro které bude připravený podrobnější program. V minulém roce se přihlásilo třináct družstev, z nichž osm postoupilo do finále. Soutěží tříčlenné týmy - "hejtman" a jeho dva poradci. Vítězná družstva mají šanci získat odměnu dohromady ve výši sto tisíc korun.

Tato soutěž je příležitost mladším lidem ukázat, že politika není jen nuda a špína, a kultivovat v nich nějakou politickou angažovanost," řekl vedoucí katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Otto Eibl. K soutěži je přidružený vzdělávací program na Fakultě sociálních studií a Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity, který účastníky soutěže učí základy politického marketingu, volebních systémů nebo veřejné správy. „Je osvěžující vidět, jak studenti v průběhu soutěže rostou," doplnil Eibl.

V letošním roce se k soutěži připojuje brněnské studio České televize, které si připravilo vzdělávací program pro moderátory debat a pro dvanáct týmu finalistů vzdělávací odpoledne. Bude rozvíjet jejich schopnosti komunikace s médii. „Největší přidanou hodnotu soutěže vidím v tom, jak na sobě studenti v jejím průběhu pracují a posouvají se. Překonávají obtíže mluvit před lidmi, komunikovat, učí se lidi pro něco nadchnout a přesvědčit," dodal Svoboda.

Boj o hejtmanské křeslo organizuje Jihomoravský kraj spolu s brněnským gymnáziem ve Vídeňské ulici. Účastnit se mohou studenti středních škol a gymnázií na území Jihomoravského kraje ve věku od patnácti do devatenácti let. Přihlášky mohou školy podávat do konce října.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky hejtman, gymnázium, Jihomoravský, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci z Brna soutěží o křeslo hejtmana. Do boje se zapojí studenti ze všech středních škol  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.