Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Češi čím dál méně podporují přijímání uprchlíků z Ukrajiny, zjistili výzkumníci

Podpora přijímání lidí, kteří uprchli z Ukrajiny před ruskou invazí, se mezi obyvateli Česka snížila. S přijímáním těchto utečenců souhlasí 56 procent lidí, což je o 19 procentních bodů méně než loni na jaře, tedy krátce po začátku rusko-ukrajinského konfliktu. Pro možnost jejich trvalého usazení v České republice se stejně jako před rokem vyslovila desetina dotázaných a zhruba tři čtvrtiny jsou nadále pro dočasné přijetí s následným návratem do země původu, jakmile to bude možné. Vyplynulo to z průzkumu, který provedlo v době od konce ledna do 20. března Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

S možností trvalého usazení válečných běženců z Ukrajiny v ČR v aktuálním průzkumu souhlasilo 11 procent lidí a 71 procent upřednostnilo jejich dočasné přijetí s následným návratem do země původu. Názor, že by Česko uprchlíky z Ukrajiny nemělo přijímat vůbec, podpořilo 17 procent respondentů. Loni na jaře bylo pro trvalé usazení uprchlíků v zemi deset procent lidí, 75 procent pro dočasné a 13 procent bylo proti jakémukoliv přijímání běženců.

Podle CVVM trvalé přijímání uprchlíků častěji podporují mladí, vysokoškoláci, lidé zajímající se politiku a ti, kteří se zajímají o vývoj situace na Ukrajině nebo o situaci okolo jejích utečenců. Nicméně těch posledně jmenovaných postupně ubývá. Od loňského jara se podíl lidí, kteří zajímají o vývoj situace kolem ukrajinských běženců, snížil z 66 procent na nynějších 39 procent.

V dlouhodobém srovnání je patrné, že po prvotním vzepětí z loňského jara, které zájem o vývoj situace okolo uprchlíků z Ukrajiny postavilo velmi vysoko i mezi nejrůznějšími událostmi v mezinárodním kontextu, se tento takto specificky orientovaný zájem snížil a dostal se na úroveň, která je nižší, než jaký byl zájem o vývoj situace okolo uprchlíků obecně v letech 2015 až 2019," uvedli autoři průzkumu.

Podle nich je zájem o dění kolem uprchlíků z Ukrajiny nyní zřetelně nižší i než zájem české veřejnosti o situaci na samotné Ukrajině. O tu se v současnosti zajímá 59 procent dotázaných. Přesto se i tento zájem od loňského jara snížil, a to o 19 bodů. Do průzkumu CVVM se od 31. ledna do 20. března zapojilo 861 obyvatel ČR ve věku od 15 let.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Nosek

Já je sem nezval!

Čtvrtek, 29. června 2023, 21:34Odpovědět

Vaclav Mazanek

Dovedu si představit že to nemají lehké a pomáhat s rozumem je dobré -jenom ne všichni za to jsou vděční ! Spousta si představuje že tu jsou jako dovolenkáři a mezi nimi i mafiáni !

Čtvrtek, 29. června 2023, 15:28Odpovědět

Marie Glanczová

myslím, že podporovat je víc než rok a na účet českých občanů je až dost. Okamžité bydlení a dávky co dostali, nemají od nikoho ve světě a ani nikdo z českých rodin v ČR v nouzové situaci je nikdy neměli. Ještě se jim bude platit dovolená nebo jak to nazvat, že se pojedou podívat na UA kde měli domov(nebo mají) to je vrchol. Jak se odplácí -nepracují, vynucují si všechno zdarma, násilí, bordel...to tady někdo chce? to už máme v jiné menšině

Čtvrtek, 29. června 2023, 09:13Odpovědět

Karel Rada

Pod námi “běženci” 4 ze západní Ukrajiny. Pán cca 30 let, jeho matka a sestra s dcerou. 3 luxusní auta, nepracují a večírky do půlnoci. Vstávají před polednem a pak zábava. Tak to jde již rok, pouze v zimě odjíždí lyžovat na hory…

Čtvrtek, 29. června 2023, 07:45Odpovědět

Funebrák Karl

Já je podporuji asi jako mne stát, oškube mne kde to jde, před šedesátkou se mi ještě nikdy a nikde nestalo že bych natáhl ruce a dostal něco zdarma na vše jsem si musel vydělat a když jsem chtěl podstoupit turistický výlet do jiné země tak jsem musel mít patřičný obnos. Myslím že to vidím dnes a denně jak jsou zde zbědovaný v parku s flaškou vodky a hromadou piv. Nakonec jsem si jist že pouze využili štědrosti nabídnuté ruky naší vlády. Ve stanu mohou bydlet i na Ukrajině, peněz se tam z našich posílá dost.

Středa, 28. června 2023, 20:11Odpovědět

Češi čím dál méně podporují přijímání uprchlíků z Ukrajiny, zjistili výzkumníci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.