Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Většinu času strávím s lidmi v podhradí, hlásí budoucí prezident Petr Pavel

Za nového českého prezidenta zvolili lidé v přímé volbě Petra Pavla. Ten získal přes 58 procent hlasů. Na tiskové konferenci po svém zvolení Pavel mluvil například o tom, kde bude bydlet, jaké jsou jeho plány do následujících dnů nebo zda bude nadále jezdit za lidmi do regionů. „Nevidím prezidenta jako někoho, kdo stojí na piedestalu, ale spíš jako někoho, kdo chodí za lidmi a nebojí se s nimi mluvit,“ řekl Pavel po svém zvolení prezidentem.

„Dezinformace jsem se snažil rozporovat po celou dobu kampaně“

Jaké jsou vaše plány do dalších dní?
Dnešní večer a následující den strávím s médii. Na pondělí už by bylo dobré mít nějaké schůzky s ústavními činiteli, protože by bylo dobré pohovořit si o tom, jak budeme fungovat. Dále bude nutné připravit program na následující dva měsíce.

Přemýšlel jste už nad tím, kde budete bydlet?
Zatím budu bydlet doma a budu moc rád, že budu bydlet doma. Hrad i Lány jsou zatím ještě obsazené a bude tam ještě mnoho práce.

V posledních dnech se ukázalo, jak je česká společnost náchylná na dezinformace. Máte nějaký plán na projekt, ve kterém byste se věnoval dezinformacím?
Dezinformace jsem se snažil rozporovat po celou dobu kampaně, protože si myslím, že je potřeba vysvětlovat některé věci, o kterých se bavíme, protože dezinformace předávají strach. Myslím si, že je potřeba se chovat k lidem férově, nestrašit, ale taky nelakovat. To je to, co jsem dělal celou dobu a budu to dělat i nadále.

Poslední prezidentství Miloše Zemana bylo poznamená vládou Mynáře a Nejedlého. Byli zaměření na Rusko a děly se tam různé podivnosti. Jak moc se vy a vaše kancléřka chcete zaměřit na to, co se na Hradě dělo v posledních letech?
Vnímám, že prezidentovo nejbližší okolí bylo jedním z hlavních zdrojů ztráty důvěryhodnosti prezidentského úřadu. I proto chci věnovat velkou pozornost, aby kancelář prezidenta byla od začátku stavěná jako velmi důvěryhodná. K tomu je důležité, aby proběhl audit. Nedokážu si představit, že bychom měli zavřít dveře a předstírat, že se nic nestalo.

„Naprostou většinu času strávím s lidmi v podhradí“

Hrad je vysoko nad Vltavou, vysoko nad Prahou, a prezidentům se tam často zatočí hlava. Co budete dělat, aby se vám to nestalo?
Nechci srovnávat prezidentský úřad s funkcí, kterou jsem vykonával v NATO, ale ani z té se mi nezatočila hlava. A pokud jde o ten příměr s Hradem vysoko nad Prahou, naprostou většinu času strávím s lidmi v podhradí, ne na Hradě.

Jak budete chodit k lidem? Jak jim budete naslouchat?
Jako jsem to dělal dosud. Do regionů jsem za lidmi jezdil jako soukromá osoba, ale teď v tom nebudu vidět moc velký rozdíl. Budu se snažit s nimi mluvit o jejich konkrétních problémech, jak vidí dopady vládních opatření, jestli jim pomáhají, nebo ne. Budu se bavit s odborníky na různých úrovních, budu sbírat pozitivní příklady, abych je mohl prezentovat dál. Myslím si, že na tom není potřeba nic měnit. Je to normální forma komunikace. Nevidím prezidenta jako někoho, kdo stojí na piedestalu, ale spíš jako někoho, kdo chodí za lidmi a nebojí se s nimi mluvit. Nikdy jsem tento pocit neměl a doufám, že mít nebudu.

Budete dohlížet na vládu?
Nejsem vládním kandidátem, to jsem říkal v průběhu celé kampaně. Pokud s vládou budu mít v čem souhlasit, budu s ní rád souhlasit. Pokud ne, pak jim to dám jasně najevo, ale přidám i konkrétní návrh na řešení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky prezident, Petr Pavel, volby, rozhovor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většinu času strávím s lidmi v podhradí, hlásí budoucí prezident Petr Pavel  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.