Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Zastupitelé Brno-střed nepodpořili návrh na zřízení památkové zóny. Jaké jsou důvody?

Zastupitelé městské části Brno-střed na svém posledním jednání (14. dubna) nepodpořili zřízení památkové zóny v městské části v podobě, kterou navrhl Národní památkový ústav (NPÚ) a která má zamezit ničení hodnotných budov. Jaké jsou důvody pro přijetí, a naopak odmítnutí návrhu? Oslovili jsme zástupce všech politických stran, které jsou v zastupitelstvu.

Otázka k zastupitelům městské části Brno-střed zněla následovně: 

Proč měl být návrh v této podobě přijat, a naopak jaké jsou důvody, které nakonec vedly k tomu, že jej zastupitelstvo odmítlo?

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení.


Vojtěch Mencl (ODS s podporou Svobodných)

Rada městské části i já osobně jsme si plně vědomi potřeby ochrany památkových hodnot na území naší městské části jak z architektonického, tak urbanistického hlediska.

Proto také Rada městské části Brno-střed na jednání 12. dubna schválila návrh na vyhlášení městských památkových zón Veveří, Stránice, Lužánky, Černá Pole, Pisárky, Areál BVV a Kamenná kolonie a doporučila Radě města Brna schválit tento návrh.

Po vyhlášení městských památkových zón budeme navíc pro tato území usilovat o zpracování regulačních plánů, které ochranu charakteru území ještě umocní.  
 


Michal Závodský (nez. Zelení)

Jednoznačně podporuji brzké vyhlášení památkové zóny dle návrhu NPÚ pro širší centrum, které se pyšní i jedinečným duchem architektury konce 19. a začátku 20. století. A přitom právě tento odkaz našich předků je v přímém ohrožení – ať už vinou přístupu zákonodárců, stavebních úřadů či politiků nebo šlendriánu z konce 80. let, kdy se špatně zpamátnily stovky místních objektů. Člověku se chce plakat při pohledu na demolice či nevratné přestavby cenných budov na Hybešově, Lidické, Hlinkách, Tichého, Wanklově, Barvičově… Abychom nemuseli trnout, kde se to zastaví, je památková zóna nezbytná. 

Důvody, proč ji kolegové odmítli, mohou být různé – od podpory developerů přes subjektivní obavy, že je zde pro architekty těžší stavět (přitom v ještě chráněnějším centru vzniklo od revoluce přes 30 novostaveb), nebo i přes to, že chtějí stavět sami – viz nedávná kauza Veveří 11, kdy firma významných politiků ODS (jeden je sám zastupitelem na Brno-střed!) usilovala o demolici tohoto hodnotného domu.


Róbert Čuma (Piráti)

Proč měl být návrh v této podobě přijat?

Statutární město Brno jednalo s MK (ministerstvo kultury) o zřízení památkových zón téměř dva roky a Piráti výsledný návrh podporují. Vzhledem k tomu, že bod č. 31 předložený na Zastupitelstvu městské části Brno-střed byl s tímto v souladu, tak jsme pro něj hlasovali. Chceme co nejvčasnější ochranu budov v těchto zónách. Spousta památek v nich nedávno ztratila památkovou ochranu a je to momentálně jediný reálný způsob, jak jim tuto ochranu částečně vrátit.

Naopak jaké jsou důvody, které nakonec vedly k tomu, že jej zastupitelstvo odmítlo? 

Předkladatel si evidentně nezajistil dostatečnou politickou podporu.


Michaela Dumbrovská (KDU-ČSL) 

Stovky historických domů v Brně nyní nejsou nijak chráněny před bouráním nebo nevhodnou přestavbou. Kdyby už byla v platnosti městská památková zóna, nedošlo by ke zbourání např. vily na ulici Tichého nebo neorenesančního městského paláce na ulici Hybešově a Lidické. Jednotlivé zóny podle návrhu Rady městské části Brno-střed by nyní určovaly, jak mohou památkáři do případné rekonstrukce nebo nové výstavby zasahovat.

Pokud by se schválila památková zóna v navržené podobě NPÚ, ve většině případů by se pak památkáři vyjadřovali k fasádám, zachování charakteru zástavby nebo úpravě veřejného prostranství. K vnitřním prostorám pouze v případě kulturních památek. Nehrozí tedy, že by si lidé nemohli ve svých domech předělávat interiér. Čím déle budeme ochranu významných území a domů odkládat, tím větší riziko jejich nenahraditelného poškození či dokonce zmizení hrozí.


Gabriel Kurtis (Žít Brno)

Zastupitelský klub Žít Brno podporuje zavedení Městské památkové zóny (MPZ) pro širší centrum v Brně. Jsme si vědomi, že vyhlášení MPZ má v plné kompetenci Ministerstvo kultury ČR, které jedná na základě odborného podkladu Národního památkového úřadu a připomínek účastníků řízení.

Domníváme se, že by Ministerstvo kultury mělo nachystat řádné veřejné projednání. Stát také musí finančně a personálně zajistit chod Odboru památkové péče Magistrátu města Brna a NPÚ, tak aby v případě zavedení MPZ nenastal kolaps projednávání přípravy staveb. Právní jistotu pro majitele nemovitostí by posílilo pořízení regulačního plánu Městské památkové zóny nebo jednotlivých zón. Ten by jasně stanovil hodnoty v území a zároveň by určil pravidla pro další rozvoj v MPZ.

Brno ovšem musí v co nejkratší době podpořit zákonodárnou iniciativu, která povede k opětovnému prohlášení kulturní památkou u cca 1400 objektů na území města, jež pozbyly administrativní chybou ochrany a hrozí jim zánik.    


Petr Bořecký (nez. ANO 2011)

Osobně souhlasím s návrhem městských památkových zón Veveří, Stránice, Lužánky, Černá Pole, Pisárky, Areál BVV a Kamenná kolonie tak, jak jsme je na 110. jednání Rady městské části Brno-střed schválili. 

Zastupitelský klub SPD odpověď do termínu uzávěrky nezaslal. (V městské části Brno-střed tvoří koalici ODS s podporou Svobodných, ANO 2011 a KDU-ČSL pozn. redakce). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Za Brno

Štítky Politická korida, Památky, Zóna, Brno, městská část, Brno-střed, památková zóna, Národní památkový ústav, městská památková zóna, ODS, Ministerstvo kultury České republiky, Veletrhy Brno, Vojtěch Mencl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Zastupitelé Brno-střed nepodpořili návrh na zřízení památkové zóny. Jaké jsou důvody?  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.