Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Wannieck gallery se z městských prostor neodstěhuje

Galerie Wannieck gallery se z městských prostor bývalé továrny Vaňkovka do konce března neodstěhuje. Vedení galerie bude o dalším postupu příští týden jednat s městskou společností Jižní centrum, od níž má bývalou strojírnu pronajatou za 150 tisíc korun měsíčně.

Wannieck gallery dostala výpověď smlouvy kvůli neplacení nájmu a podle poslední dohody měla v prostorách zůstat do konce března.

„Vystěhování do konce měsíce je naprosto nereálné. Potřebujeme minimálně měsíc na přesunutí tak velkých sbírek jinam,“ podotkla ředitelka Petra Lekešová.

Podle místopředsedy představenstva Jižního centra Libora Šťástky nebude galerii nikdo narychlo vystěhovávat. „Zatím nevíme, co bude s tím prostorem dál a není důvod galerii vyhazovat," řekl Šťástka.

Vedení města uvažuje o zřízení nadace pro kulturu a umění, která by s Wannieck gallery spolupracovala. „Dovedu si představit spolupráci galerie s takovým nadačním fondem,“ potvrdil Šťástka.

Podle představ města by měla Wannieck gallery nadaci zapůjčit svoji sbírku, která patří mezi největší sbírky současného umění v ČR. Wannieck gallery je dlouhodobě spojená právě s prostorem strojírny továrny Vaňkovka a pokud by se měla vystěhovat, tak zřejmě zanikne.   

V prostorách galerie se 30. března uskuteční Ples jako Brno, na duben nejsou podle ředitelky naplánované žádné akce. V květnu se tam obvykle konají koncerty Filharmonie Brno.

Wannieck gallery dlužila v době výpovědi smlouvy městské společnosti zhruba 500 tisíc korun. Hned druhý den je zaplatila a požádala o stažení výpovědi, město na ní ale trvá.

Nyní se představenstvo Jižního centra bude radit, zda dá galerii novou dočasnou smlouvu či situaci vyřeší nějak jinak. Za zachování Wannieck gallery v prostoru zrekonstruované budovy strojírny z 19. století vznikla i petice, kterou podepsaly stovky lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky Wannieck gallery, neplacení, nájem, pronájem, stěhování, galerie, Vaňkovka, Libor Šťástka, výpověď, Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Wannieck gallery se z městských prostor neodstěhuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.