Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně se představí tři národní divadla

Národní divadla z Prahy a Bratislavy opět zavítají se svými novými inscenacemi na festival Trialog, který od roku 1993 pořádá Národní divadlo Brno. Tentokrát je přehlídka rozložena do tří únorových večerů. Chybí jeden z tradičních účastníků posledních let - Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy.

Festival zahájí 3. února pražské Národní divadlo absurdní komedií Zahradní slavnost od Václava Havla. V hlavní roli přizpůsobivého snaživce se představí Martin Pechlát, režisérem je Dušan Pařízek. Druhý den přehlídky obstará domácí Národní divadlo Brno s inscenací Ostře sledované vlaky. Vzniká jako připomínka 100. výročí narození spisovatele Bohumila Hrabala.

Slovenské národní divadlo pak festival 5. února uzavře inscenací Koně se také střílejí podle předlohy Horace McCoye. Hra v blýskavých kulisách taneční show odhaluje hluboká společenská a osobní dramata. Režisér Martin Huba obsadil do hlavní ženské úlohy Táňu Pauhofovou, kterou čeští diváci znají také z řady filmových rolí.

Huba v inscenaci zdůrazňuje motiv manipulace, lži a podvodu na celé společnosti. "Zdá se, že lidé všeobecné ohlupování přijali, smířili jsme se s tím, že se na nás páchá jakýsi generální podvod," řekl Huba ve středu brněnským novinářům.

Přehlídku Trialog začalo Národní divadlo Brno organizovat hned po rozpadu Československa. Cílem bylo udržet kontakty mezi činoherními soubory národních divadel na území bývalého státu.

Některé ročníky Trialogu obohatili i hosté ze zahraničí, případně mimořádné inscenace jiných souborů z Česka a Slovenska. Program se během let střídavě rozšiřuje a zase smršťuje, aktuální ročník patří k těm chudším. S pokračováním festivalu se však počítá i v příštích letech. "Je to obohacující jak pro divadelníky, tak pro veřejnost," uvedl pověřený šéf brněnské činohry Petr Halberstadt.

Štítky divadlo, festival, Trialog, Brno, národní divadlo, Slovenské národní divadlo, program, Národní divadlo Brno, Národní divadlo v Praze, Národní divadlo moravskoslezské, Praha, Bratislava, Ostrava, Martin Huba, Václav Havel, Bohumil Hrabal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se představí tři národní divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.