Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně připomněli atentát na arcivévodu, přihlížely stovky lidí

Rekonstrukce atentátu na Františka Ferdinanda d'Este dnes v Brně připomněla 100. výročí sarajevské události, jež vedla k první světové válce. Habsburského následníka trůnu i jeho manželku Žofii Chotkovou představovali herci vybraní tak, aby se co nejvíce podobali postavám, které ztělesnili. Oblékli si také věrné repliky oděvů, jež měl na sobě 28. června 1914 v Sarajevu arcivévodský pár.

Inscenovaný atentát sledovalo na hradě Špilberku několik stovek lidí. Ještě předtím prošel Brnem průvod dobově oděných nadšenců, včetně dam s klobouky, pánů s licousy, vojáků v uniformách různých rakousko-uherských jednotek a jezdců na koních. Průvod vyrazil z hlavního nádraží, kam z Prahy přijel parní vlak se salonním vozem arcivévody, směrem na hrad.

Na Špilberku byl dnes zároveň slavnostně zahájen cyklus výstav Velká válka. Při jejich přípravě se spojilo devět českých a moravských muzeí, aby z různých úhlů přiblížila veřejnosti první globální konflikt. Výstavy pokrývají témata od vojenské techniky na souši i na moři přes život v zákopech i zázemí až k polní poště nebo umělecké reflexi válečného běsnění. Dnešek je však pouze oficiálním startem, některé dílčí výstavy totiž začaly už dříve.

Jedna z nových expozic je přímo na Špilberku a soustředí se na dopad války na Brno a jeho obyvatele. "Věnujeme se také některým konkrétním lidským osudům - vojákům na frontě," řekl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian. 

Dvěma výstavami se do připomínek 100. výročí vypuknutí první světové války zapojilo Moravské zemské muzeum. Obě zaměřují pozornost návštěvníků nikoli na bitevní pole, ale do zázemí. Jejich tématem je totiž strádání civilního obyvatelstva. Technické muzeum v Brně připravilo výstavu Technika v míru, technika ve válce.

Moravská galerie dnes zase do stálé expozice českého moderního umění dočasně doplnila oddíl nazvaný Kubismus uprostřed války. Má za cíl připomenout důležité výročí světových dějin a také skutečnost, že mnoho známých českých moderních umělců bojovalo na frontách první světové války nebo se aktivně podílelo na vzniku samostatného československého státu, uvedla mluvčí galerie Michaela Banzetová.

Zdroj: ČTK
Foto: cs.wikipedia.org

Štítky Brno, atentát, první světová válka, výstava, arcivévoda, František Ferdinand d'Este, Žofie Chotková, válka, Sarajevo, Špilberk, Praha, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně připomněli atentát na arcivévodu, přihlížely stovky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.