Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Špilberk se o víkendu přenese na počátek minulého století

K 110. výročí založení městského muzea se 13. a 14. září uskuteční komponovaný program s názvem Špilberk žije v monarchii. Přístupné budou všechny expozice, aktuální výstavy, kasematy, ale i jindy zavřené části hradu. Bohatý doprovodný program bude připomínat právě dobu počátků muzea.

Návštěvníci budou mít možnost navštívit místa, která jsou veřejnosti za normálních okolností nepřístupná. Pokochají se například výhledy na Brno z jižní terasy nebo z východní bašty nad hlavní pokladnou, nahlédnou do renesančního salonku či do prostoru nad vjezdovou bránou hradu.

„Každou celou hodinu budou také probíhat kostýmované prohlídky v kasematech a po půl hodinách v jihozápadním bastionu. Kromě toho budou otevřeny vchody a průchody, které jsou jinak zavřené,“ sdělil ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

V interiérech i exteriérech hradu bude probíhat bohatý doprovodný program v duchu počátku 20. století. O atmosféru i program se bude starat téměř sto dobově oděných osob. K vidění budou vojáci, četníci, civilisté, ale třeba také sokolové. V dobovém cirkusu pod vedením principála předvedou své kejkle žongléři, klaun, kouzelník či silák. Hudební doprovod zajistí flašinetář.

Nebude chybět polní pekárna, historická krčma, replika jednoho z prvních pancéřových vozů, velociped nebo modely historických letadel, které za příznivého počasí také vzlétnou. Odvážlivci si vyzkouší stezku odvahy temnými kasematy nebo střelbu historickými zbraněmi. Na památku si pak bude možné odnést fotografii z dobového fotoateliéru.

Podrobný program i s mapkou bude obsažen v dobových novinách, které budou při vstupech rozdávat kameloti.
„Světovou premiéru zde bude mít 3D dokumentární snímek ze staré veřejnosti nepřístupné odvodňovací štoly, která vede z východního příkopu do ulice Pellicovy. Projekce bude doplněna dalšími 3D snímky z objevování podzemních světů,“ doplnil Ciprian.

Sobotní večer pak zakončí ples a ohňostroj.

Co bude otevřeno uvnitř hradu

Výstavy:

Velká válka aneb začalo to v Sarajevu… - výstava k 100. výročí vypuknutí I. světové války
Letecká válka - cíl Brno – výstava k 70. výročí bombardování Brna
Bohumír Matal/Konstruktér barvy – retrospektiva jednoho z nejvýznamnějších brněnských výtvarníků
Inez Tuschnerová/Kresby a transkripce Daliborovi Chatrnému – cyklus k poctě D. Chatrného

Expozice:

Žalář národů – expozice o špilberském vězení
Vulcanalia – ohňostroje v obrazech staletí
Od hradu k pevnosti – o stavebním vývoji hradu
Brno na Špilberku – o dějinách Brna
O nové Brno – expozice k brněnské architektuře 1919 až 1939
Od renesance po modernu – výtvarné umění do konce 19. století
Od moderny po současnost – brněnská výtvarná scéna po roce 1945

Co bude otevřeno v areálu hradu

Kasematy, rozhledna, východní bašta, jihozápadní bastion, renesanční salonek, jižní a západní terasa.

Vstupné:

Dospělí 150 Kč, děti do 15 let a kostýmovaní 50  Kč, rodinné vstupné (max. 2 dospělí a 3 děti) 300 Kč a děti od 2 do 6 let, ZTP, ZTP/P 10 Kč.

Špilberk žije monarchií bude po oba dva víkendové dny probíhat od 10 do 18 hodin.

Historie muzea

O zřízení vlastního městského muzea rozhodl obecní výbor města Brna 20. března 1900, přestože na jeho území už po několik desetiletí působily dvě další muzejní instituce – Františkovo, pozdější Moravské zemské muzeum (založeno 1817) a Muzeum uměleckoprůmyslové (založeno 1873).

Slavnostní otevření městského muzea se konalo 18. září 1904 v historických prostorách bývalého domu moravských stavů na dnešním Dominikánském náměstí.

V polovině třicátých let 20. století muselo muzeum vzhledem k rekonstrukci areálu Nové radnice pro potřeby magistrátu opustit své původní prostory a nalezlo útočiště v méně vhodném prostředí Městského dvora na Šilingrově náměstí. 
Zásadní zlom pro rozvoj muzea pak přineslo v roce 1960 jeho přestěhování na hrad Špilberk, kde sídlí dodnes.

Štítky Špilberk, muzeum, Brno, oslava, výročí, monarchie, hrad, kasematy, výstava, Dalibor Chatrný, Muzeum města Brna, Bohumír Matal, Inez Tuschnerová, Moravské zemské muzeum, Sarajevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Špilberk se o víkendu přenese na počátek minulého století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.