Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Mendelův rukopis se může zařadit k nejvýznamnějším dokumentům lidstva. Zaznamenal pokusy, které dělal v Brně

Česko nominuje rukopis Gregora Mendela, který obsahuje jeho pokusy s rostlinnými hybridy, do programu Paměť světa UNESCO. Tento dokument je klíčovým svědectvím o jeho objevech v oblasti dědičnosti. Zápis by mohl zvýšit povědomí o Mendelovi a přilákat turisty do Brna, kde přírodovědec žil a pracoval.

Cenné dokumentární dědictví

Česko nominuje rukopis moravského přírodovědce Johana Gregora Mendela do programu Paměť světa UNESCO. Dílo nazvané Pokusy s rostlinnými hybridy se tak může zařadit k nejvýznamnějším dokumentům lidstva. Národní komise o tom rozhodla dnes na svém zasedání.

Program UNESCO Paměť světa byl založen v roce 1992 za účelem zvýšení povědomí o dokumentárním dědictví, které je součástí světového dědictví lidstva.

Nominační dokumentaci zpracovala obecně prospěšná společnost Společně. Navázala tak na úspěšně vyjednanou záštitu UNESCO pro Mendelovo dvousté výročí v letech 2022 a 2023.

„Naše aktivity při péči o Mendelův odkaz postupně směřují k nominaci Augustiniánského opatství na Seznam světového dědictví UNESCO. Zápis Mendelova rukopisu, který v opatství vznikl a je zde uchován, nám na této dlouhé cestě pomůže,“ řekl novinářům ředitel Společně Jakub Carda.

V tomto rukopise Mendel popisuje základy genetiky. FOTO: Anna Pospíšilová

Pokusy s hrachem prováděl v Brně

Rukopis je jediným dochovaným svědectvím o Mendelových pokusech, v Augustiniánském opatství v Brně experimentoval s křížením hrachu. Výsledky svého zkoumání, ve kterých stanovil zákony dědičnosti, zaznamenal pro účely přednášky roku 1865 v rukopisu Pokusy s rostlinnými hybridy, v německém originále Versuche über Pflanzen Hybriden.

Mendel byl moravský přírodovědec německého původu, zakladatel genetiky a objevitel základních zákonů dědičnosti, biolog, matematik, botanik, zajímal se také o meteorologii. Byl učitelem, mnichem, knězem a později opatem augustiniánského kláštera na Starém Brně.

„Jsme šťastni, že se vědecké dílo našeho spolubratra Gregora může zařadit mezi další světové dokumenty, na které lidstvo nemá zapomenout,“ uvedl otec Wit, převor Opatství Staré Brno Řádu sv. Augustina.

Rozvoj kultury v Brně

Fakt, že je Brno úzce propojeno s Mendelem, by mohl vzbudit zájem zahraničních turistů. O to více, pokud se zápis do UNESCO podaří.

„Věříme, že další propojení regionu s UNESCO přinese krom rozvoje cestovního ruchu a kultury také vyšší povědomí o Mendelovi, který v našem kraji působil a jehož památku je potřeba stále připomínat,“ doplnil náměstek hejtmana František Lukl (Starostové pro jižní Moravu).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky UNESCO, kultura, památka, Mendel, hrách, pokus, genetika, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendelův rukopis se může zařadit k nejvýznamnějším dokumentům lidstva. Zaznamenal pokusy, které dělal v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.