Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: V Brně otevřeli další část tajemného podzemí. Zpřístupnili všechny vodojemy pod Žlutým kopcem

Brňanům se v pátek poprvé představí všechny tři historické vodojemy, jež se nacházejí pod Žlutým kopcem. O památku mají návštěvníci obrovský zájem, láká je zejména tajuplná atmosféra brněnského podzemí. V prostorách se budou konat pravidelné komentované prohlídky i kulturní akce, zájem projevili také filmaři.

Dlouhá historie tajemného místa

Cisterny z devatenáctého a počátku dvacátého století, které se skrývají ve středu moravské metropole, jsou díky své architektonické hodnotě oprávněně nazývány podzemními chrámy. Dělníci dokončili rozsáhlé opravy a lidé se tak budou pravidelně kochat podobou zrekonstruovaných prostorů. Jeden z vodojemů je cihlový, další dva jsou z betonu.

Vodojemy Žlutý kopec byly postaveny pro posílení vodovodní soustavy rozrůstajícího se Brna postupně v letech 1874, 1894 a 1917 a svému účelu sloužily až do roku 1997. Veřejnosti poprvé brány ve zkušebním režimu otevřely v roce 2020.

Město chce otevřít celý areál vodojemů pod Žlutým kopcem. Návštěvníci se možná dočkají i plavby na lodičkách

Brno skrývá nevídaná tajemství, které postupně odhaluje. Město se nedávno rozhodlo zpřístupnit vodojemy na Žlutém kopci, které jsou celkem tři. Unikátní prostory sloužily jako zásobárna pitné vody. Nyní je potřeba provést stavebně-historický...

Symbolické datum otevření

Památka brány poprvé od rozsáhlé rekonstrukce otevře v pátek. „Vodojemy otevřeme veřejnosti symbolicky na Světový den vody 22. března. Až do neděle jsme rozšířili otvírací dobu a návštěvníci nejenže poprvé vstoupí do třetího betonového vodojemu, ale užijí si všechny prostory jinak díky působivým audiovizuálním instalacím,“ popsala ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

Od března se bude režim ve vodojemech zcela měnit, díky rekonstrukcím se totiž navýšil limit počtu návštěvníků. Zájemci mohou přijít od středy do neděle v otvírací době od deseti hodin dopoledne do šesti hodin večer. Mohou si také vybrat, zda chtějí absolvovat prohlídku s průvodcem nebo bez, případně mohou využít nabídky audio výkladu v několika jazycích či informačních brožur.

Vodojemy svou jedinečnou dispozicí vybízejí také k pořádání kulturních akcí a natáčení. Se zájmem o natáčení v unikátních prostorech se Brnu ozývají filmaři z celého světa, v jednání je spolupráce se studiem Disney nebo společností Netflix. 

Zatajil se mi dech, říká znalec brněnského podzemí

Na průzkumu místa s tajemnou atmosférou se podílel také znalec podzemí v jihomoravské metropoli Aleš Svoboda„V roce 2016 mě oslovil kamarád fotograf s prosbou tento dosud neprozkoumaný prostor zdokumentovat. Tehdy do vodojemu nevedly žádné schody, byl tam jen malý poklop, za ním rezavý žebřík a nekonečná tma. Opatrně a bez přístupu světla jsem lezl dolů a cesta nebrala konce,“ popsal pro Brněnskou Drbnu Svoboda.

Když průzkumník na kamaráda na povrchu zakřičel, že je dole, věděl, že se nachází ve výjimečném prostoru. „Už jen z té samotné akustiky jsem měl husí kůži. Po spuštění světla jsem na moment přestal dýchat. Byl to neskutečný pocit a uvědomil jsem si, že jsme znovu objevili opravdovou raritu,“ doplnil pro redakci Brněnské Drbny Svoboda.

Zároveň Svoboda prozradil, že jen pár desítek až stovek metrů od vodojemů se nachází další podzemní skvosty, které jsou zatím veřejnosti skryty. Odborníci je budou zkoumat a mají s nimi velké plány. 

Rozsáhlá rekonstrukce

Mezi lety 2020 a 2022 si návštěvníci mohli prohlédnout jen jednu z nádrží, i tak byly prohlídky zcela vyprodány. Na podzim roku 2022 se po předchozí rekonstrukci opět otevřel první vodojem a přidal se k němu i druhý cihlový vodojem, zároveň započaly práce na zpřístupnění třetího betonového dvoukomorového vodojemu. Od prvního otevření v roce 2020 je i přes různá provozní omezení vidělo téměř dvaatřicet tisíc návštěvníků.

„Vodojemy prošly citlivou rekonstrukcí pod vedením architekta Davida Prudíka, která mimo jiné dva z nich zpřístupnila i bezbariérově. Již od provizorního otevření prvního z nich v roce 2020 jsou jednou z nejpoptávanějších turistických památek Brna. Stavebně je areál připraven k provozu, aktuálně probíhají prohlídky všech dotčených státních orgánů a čekáme na kolaudaci objektu,” uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Brněnské vodojemy se zpřístupní lidem. Zájem o prostory mají i filmaři z Hollywoodu

Brňany čeká postupné zpřístupnění tří podzemních vodojemů, které se nacházejí na Žlutém kopci. Historická památka se návštěvníkům v provizorních podmínkách částečně otevřela už před dvěma lety. Nyní celý areál podstoupí rekonstrukci za téměř 133...

Strážný dostal nový domek

V rámci rekonstrukce byl rozebrán a znovu postaven bývalý domek strážného, který bude sloužit jako návštěvnické centrum. Zde najdete veškeré informace, pokladny, toalety, posezení a zcela nově také výtah. Ten ústí do prvního cihlového vodojemu, který byl podzemní chodbou propojen s třetím betonovým vodojemem, a umožňuje tak vstup do těchto dvou nádrží i lidem s pohybovým omezením.

Úpravami prošly i menší stavby v areálu jako armaturní nebo šoupátkový domeček. Nad vodojemy vznikl také nový volně přístupný veřejný park. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky vodojemy, Žlutý kopec, rekonstrukce, podzemí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Brně otevřeli další část tajemného podzemí. Zpřístupnili všechny vodojemy pod Žlutým kopcem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.