Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně opravili Arnoldovu vilu. Návštěvníky do ní pustí příští rok

Po téměř dvou letech pracovníci dokončili opravy brněnské Arnoldovy vily. V domě, který byl na seznamu ohrožených památek, zachovali historicky cenné prvky a od poloviny ledna ho postupně otevřou veřejnosti. Stavbu využije muzeum jako prostor pro vzdělávání a kulturu.

Ještě před dvěma lety, než se památkáři v jihomoravské metropoli pustili do obnovy Arnoldovy vily, se objekt nacházel na Seznamu ohrožených nemovitých památek. Stav této historické budovy byl popisován jako částečně havarijní. Nyní už ve čtyřpodlažním domě s věží chystá brněnské muzeum dvě stálé expozice, vzdělávací programy i prohlídkové okruhy.

Při rekonstrukci se podařilo zachránit všechny historicky významné prvky, se kterými se od ledna památka pochlubí všem zájemcům. Od začátku roku si návštěvníci prohlédnou výstavu o historii místních Židů, ve třetím patře se už rýsuje expozice Genius Loci věnovaná dějinám vily a jejímu architektovi Josefu Arnoldovi.

Pracovníci se zaměřili také na rehabilitaci rozlehlé zahrady mezi ulicemi Černopolní a Drobného navazující na park Lužánky. „Relaxační vnitroblok na pozadí historického kontextu životního stylu 19. a 20. století s akcentem soužití české, židovské a německé komunity návštěvníkům nabídnou volně přístupné zahrady vily Tugendhat, Löw-Beer a Arnoldovy vily,“ přiblížil ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc. Ve zkušebním provozu bude nová kulturně-vzdělávací instituce od 15. ledna. Po začátku května pak bude k dispozici kompletně i s venkovním prostorem.

Vilová kolonie

Objekt postavil v 60. letech 19. století Josef Arnold a sloužil jako sezonní sídlo takzvané Prvné vilové kolonie nad Lužáneckým parkem. Poslední soukromí majitelé zahynuli za druhé světové války. Od 50. let do roku 2013 sloužila ako školka, poté byla téměř deset let prázdná a chátrala. Při stavebně-historickém průzkumu se podařilo najít řadu původních prvků, třeba dlažby nebo okenní kování.

Celková cena za opravy se vyšplhala na 130 milionů korun, z toho 38,5 milionů poskytly norské fondy. Za zahradu, kterou pracovníci dokončí do konce dubna, město zaplatí dalších 20 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, oprava, vila, Arnoldova vila, památka, kultura, historie, vila Tugendhat

V Brně opravili Arnoldovu vilu. Návštěvníky do ní pustí příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.