Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V obávané věznici Brna se natáčí filmový trhák. Připomene slavného šumavského převaděče

Druhou třídílnou řadu dramatu s názvem Král Šumavy: Fantom temného kraje natáčí v Brně v káznici na Cejlu režisér Damián Vondrášek pro streamovací službu Voyo. Diváci budou moct v příštím roce sledovat další osudy legendárního šumavského převaděče Josefa Hasila, který již od roku 1948 pomáhal uniknout uprchlíkům z Československa z komunistické diktatury na svobodný Západ.

„Diváci si na druhou řadu budou muset počkat ještě rok," řekl kreativní producent Krále Šumavy a ředitel vývoje TV Nova a Voyo Michal Reitler. Premiéra je naplánovaná na podzim. Ve druhé řadě budou diváci sledovat nikdy nekončící boj Josefa Hasila v podání mladého herce Oskara Hese, který hledá cestu z komunistického lágru, do nějž byl odsouzen na devět dlouhých let na konci první série. Stejně tak budou diváci sledovat příběh jeho milé Marie v podání Gabriely Heclové.

První třídílnou sérii viděli diváci loni na Voyo, režíroval ji David Ondříček. Nyní je Ondříček režijním supervizorem a producentem. „S Michalem Reitlerem jsme vytvořili koncept a obsazení a v první sérii jsem se kreativně naplnil. Chtěl jsem pokračovat v roli producenta a podařilo se mi najít mladého talentovaného režiséra Damiána Vondráška," řekl Ondříček, který se nyní rádi dívá, kam jeho nástupce projekt posouvá.

Brněnská Káznice stále v poměrně syrovém stavu připomíná, jak to v ní vypadalo po válce. Tehdy do ní museli někteří političtí vězni. Káznice se stala příhodným místem pro natáčení děje, který se odehrává v totalitním Československu. „Jsme rádi, že se filmaři do Káznice vracejí. Objekt bývalé věznice je v Česku unikátní a pro dobové snímky nenahraditelný," řekla vedoucí Filmové kanceláře Brno Ivana Košuličová.

Ondříček už zde dříve natáčel film Ve stínu. „Bylo to pro mě trochu sentimentální," poznamenal. Velká část filmu se opět natáčí přímo na Šumavě v nechvalně známém Údolí smrti, což je oblast zhruba mezi Českými Žleby a státní hranicí, kde byla zastřelena řada lidí, která chtěla z Československa utéct, i několik pohraničníků. Ondříček také uvedl, že série bude končit útěkem Hasila na Západ, kde se stane agentem tamějších tajných služeb.

První film s názvem Král Šumavy vznikl už v roce 1959, scénář k němu psal spisovatel Rudolf Kalčík a režíroval jej Karel Kachyňa. Film však nevyprávěl o Josefu Hasilovi, šlo o příběh, který si objednali komunisté a snažili se filmem odradit od emigrace na Západ. Pozitivní hrdiny v něm logicky sehráli ochránci hranic, negativní ti, kteří se snažili z Československa utéct.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno Film Office

Štítky Brno, Film, Kancelář, Král Šumavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V obávané věznici Brna se natáčí filmový trhák. Připomene slavného šumavského převaděče  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.