Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně se kochají dlouho ztraceným unikátem. List z rukopisů Elišky Rejčky se objevil po 70 letech

Poslední týden mají zájemci na prohlídku rukopisů Elišky Rejčky, které se po 240 letech sešly pohromadě na hradě Špilberk. Brněnské muzeum si navíc pro milovníky historie připravilo překvapení a mezi vystavované soubory zařadilo i dlouho ztracený list s iluminací korunovace Panny Marie. Dokument zmizel za 2. světové války a znovu se objevil až při nedávné aukci starožitností.

Sedm z devíti původních liturgických rukopisů Elišky Rejčky obdivují návštěvníci na brněnském hradě Špilberk. Knihy panovnice věnovala klášteru cisterciaček, který před sedmi sty lety také zakládala. Soubor českých gotických knih je v jihomoravské metropoli po boku s exempláři z Vídně k vidění poprvé po 240 letech.

K výstavě navíc Muzeum města Brna připojilo ještě jedno překvapení. Od Moravského zemského archivu si na pár dní zapůjčilo cennou gotickou knihu, ze které byly ve válečných či poválečných letech odcizeny čtyři listy. Na Špilberku se nyní zájemci kochají její kopií.

Zázračný nález

Církevní spis před 700 lety darovala královna vdova klášteru na Starém Brně a ve 20. století se dostal právě do zemského archivu, odkud některé jeho části za záhadných okolností zmizely. Na jednom z ukradených historických dokumentů se nacházela unikátní iluminace zachycující korunovaci Panny Marie, které přihlížela i samotná klečící Eliška Rejčka. Jako zázrakem se ale nečekaně text s obrázkem našel při aukci starožitností, kde ho koupil český sběratel a mecenáš.

Lidé v Brně obdivují rukopisy Elišky Rejčky. Knihy vystavili dohromady po 240 letech

Sedm z devíti původních liturgických rukopisů Elišky Rejčky si prohlíží návštěvníci na brněnském hradě Špilberk. Knihy panovnice věnovala klášteru cisterciaček, který před sedmi sty lety zakládala. Soubor českých gotických knih je po boku s...

Shodou okolností ve stejné době plánovalo muzeum expizici souboru rukopisů Elišky Rejčky jako připomenutí výročí založení Starobrněnského kláštera v roce 1323. Oslovili jsme tedy nového majitele tohoto listu se žádostí o jeho krátkodobou zápůjčku. Sběratel ochotně souhlasil,“ přiblížil situaci ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc. Jedinečná památka je po boku dalších liturgických knih z Rakouské národní knihovny k vidění do 20. srpna.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna/Facebook

Štítky Brno, kultura, Špilberk, historie, rukopisy, výstava, kniha, Eliška Rejčka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se kochají dlouho ztraceným unikátem. List z rukopisů Elišky Rejčky se objevil po 70 letech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.