Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Archeologové na Pálavě našli hroby germánské elity. Ukrývaly unikátní mince

Významný nález starého pohřebiště doplnil sbírku archeologů na jižní Moravě. Výzkumníci pod Pálavou objevili desítky hrobů příslušníků germánské elity z 6. století. V rozsáhlé nekropoli kmene Langobardů našli také dvě unikátní stříbrné mince z Itálie, polodrahokam nebo hroty kopí a šípů.

Tým vědců, který v Jihomoravském kraji pracuje na postupném odkrývání pohřebního areálu Mušov-Roviny, se raduje z výjimečného objevu. Při terénních pracích na jedné z největších nekropolí z doby stěhování národů severně od středního toku Dunaje je překvapilo na osmdesát elitních hrobů. 

„Jsou to rozměrné hrobové jámy s dřevěnou komorovou konstrukcí, mají nosné trámy v rozích a výdřevu po stranách. Přestože byly hroby dle tehdejších zvyklostí krátce po uložení zesnulých vykradeny, dochovaly se v nich unikátní soubory archeologických nálezů,“ uvedla vedoucí týmu z brněnského Archeologického ústavu AV ČR Zuzana Loskotová. Dokládají, že oblast pod Palávskými vrchy patřila k mocenským centrům na politické mapě jádra Evropy v první polovině 6. století.

Vzácné platidlo

Dosud neznámá část areálu skrývala zhruba osm desítek pochovaných z germánského kmene Langobardů, jenž v lokalitě vydržel pouze několik let a poté se přesunul na sever Itálie.

Právě z jihu Evropy pochází i další nalezené artefakty. Z okraje hrobky archeologové vylovili unikátní mince ostrogótských králů Theodoricha Velikého a Athalaricha. „Jsou ražené v Ravenně a dosud na území tuzemska nebyly nikdy nalezeny. Svědčí o tom, že zdejší langobardská špička udržovala čilé kontakty s oblastí severní Itálie,“ konstatuje.

Ženy měly šperky, muži zbraně

Obsah naleziště se lišil podle pohlaví pochovaných osob. V bohatých ženských hrobech se nacházely předměty související s oděvem, jako jsou spony, pestrobarevné korálky z náhrdelníků či součásti opasků. „Zajímavým objevem jsou bronzové esovité spony vykládané almandiny. Tento typ polodrahokamu byl tehdy velmi ceněný a dovážel se až z území dnešní Indie,“ uvádí.

V části, kam ukládali mrtvé muže, zůstaly převážně předměty, jako jsou zbraně nebo úlomky kopí a šípů, časté byly také parohové hřebeny. „Výjimkou nejsou ani kostry psů nebo samostatný hrob koně umístěný v bezprostřední blízkosti jednoho z nejvýznamnějších ,knížecích‘ hrobů na zkoumaném pohřebišti,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archeologický ústav AV ČR

Štítky kultura, historie, archeologové, nález, Pálava, hrobka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové na Pálavě našli hroby germánské elity. Ukrývaly unikátní mince  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.