Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Brněnskou botanickou zahradu zaplnily sochy vytvořené studenty

Botanická zahrada po roce opět ožila uměním. Jedenáct výtvorů mezi stromy, květinami i ve vodě mohou obdivovat návštěvníci výstavy Sochy mezi květy studentů sochařství z Vysokého učení technického (VUT). Expozici je možné navštívit od července do října.

Celou řadu sochařských výtvorů si mohou prohlédnout návštěvníci areálu Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Výstava Sochy mezi květy bude po celé léto k vidění v celém areálu zahrady.

Momentálně je vystaveno jedenáct soch od různých autorů. Svá díla v zahradě představují studenti ateliéru Socha 1 Fakulty výtvarných umění VUT pod vedením sochařů Tomáše Medka a Michala Gabriela. „V botanické zahradě to sochám velmi sluší, proto je sem také rádi umisťujeme,“ sdělila Drbně mluvčí zahrady Hana Ondrušková.

K vidění jsou například sochy postav z plechovek od nápojů nebo pet lahví, dále také sochy ze sklolaminátu nebo vytisknuty na 3D tiskárně. „Moje socha je vybudovaná ve 3D programu a vytištěná na 3D tiskárně. Inspiroval jsem se obrazy od Hieronyma Bosche,“ vysvětlil sochař Tomáš Zdvořáček, který vytvořil sochu Sluchač.

Zároveň sochaři využívají potenciálu zahrady, která podtrhuje význam jejich výtvorů a umisťují je mezi stromy nebo třeba do vody. "Prostor jezírka jsem zvolila vzhledem k celkové kompozici a dojmu, který ve mně prostor vzbuzoval. Vyniká tady křehký dojem mé sochy a společně se tyto dva elementy doplňují," sdělila autorka sochy Nevinnost Vendula Petrová.

Výstava Sochy mezi květy je už šestým rokem v řadě největší expozicí pořádanou v areálu botanické zahrady. „V průběhu roku máme několik uměleckých výstav, především fotografií a obrázků, které jsou většinou součástí botanických výstav,“ řekla Ondrušková.

Botanická zahrada má ve svém majetku také celou řadu soch, které jsou umístěné v zahradě trvale. „Jednou z nejstarších je plastika žáby, která chrlí do bazénku vodu už pětasedmdesát let,“ dodala Ondrušková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky botanická zahrada, výstava, umění, sochařství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnskou botanickou zahradu zaplnily sochy vytvořené studenty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.