Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Odjezd do Prahy se odkládá. V Moravském Krumlově zůstane Muchova epopej déle

Slovanská epopej se jen tak nebude stěhovat do Prahy. Vrcholné dílo malíře Alfonse Muchy zůstane na zámku v Moravském Krumlově déle, jelikož v hlavním městě vázne rekonstrukce paláce Savarin. Vnuk malíře i Praha proto dali zelenou návrhu, aby umělecký skvost dělal radost lidem na Moravě.

V reprezentativních prostorech Rytířského sálu na Znojemsku visí Muchovy plátna od roku 2021. Městu klenot tehdy zapůjčila pražská radnice na pět let. Podmínkou půjčky bylo, že po dokončení rekonstrukce Savarinu na Václavském náměstí, který má být novým domovem maleb, si je zase odveze zpátky. Jenže oprava za deset miliard se komplikuje a už nyní je jisté, že se nestihne v plánovaném termínu. Dvacet velkoformátových maleb nazvaných Slovanská epopej proto bude k vidění i nadále v Krumlově. Na řešení se domluvili pražští politici společně s Johnem Muchou, jenž je vnukem secesního malíře. 

„Epopej bude vystavena v Moravském Krumlově až do doby než bude vystavěn Palác Savarin. Skvělá zpráva pro Krumlov, skvělá zpráva pro Moravu,“ vyjádřil se starosta Moravské Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Plátna visí ve zrekonstruovaných sálech zámku. Kvůli uměleckému dílu podstoupily prostory rekonstrukci za více než šedesát milionů korun. Navíc podle starosty úpravy zámku, jenž stále není v optimální stavební kondici, nekončí. Objekt čeká třetí fáze rekonstrukce. Samotná výstava patří mezi hlavního taháky města i samotného regionu. Loni se pokochalo dílem více přes padesát tisíc lidí.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Drozdová

Štítky Krumlov, Moravský, Epopej, Mucha, Umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

tam taky patří, ne někam do sklepa v Cajzlu

Pátek, 30. června 2023, 20:25Odpovědět

Odjezd do Prahy se odkládá. V Moravském Krumlově zůstane Muchova epopej déle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.