Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Lidé v Brně se zadarmo projdou propojenými zahradami slavných vil

Bezplatných procházek přes propojené zahrady slavných vil Löw-Beer a Tugendhat mohou využít lidé v Brně. Areál, který se spojením přiblížil své původní podobě, se veřejnosti otevřel ve středu 5. dubna. V příštích letech čeká změna také Arnoldovu vilu.

K propojení došlo v Brně po několika letech snah. Návštěvníci si obě vily a přilehlé areály projdou zdarma, a to při cestě z Černopolní ulice i od Lužáneckého parku. Zahradami tak mohou bloumat stejně, jako to před devíti dekádami dělali původní obyvatelé architektonických skvostů. V posledních letech propojovaly areály turnikety.

Zahrady historických vil, které původně tvořily jeden celek, byly rozděleny po druhé světové válce. Současné rozhodnutí je znovu propojit předchází rozsáhlejším změnám. „Celý projekt je totiž přípravou na spojení se zahradou Arnoldovy vily, jejíž rekonstrukce začne v dubnu 2023 a otevření je v plánu nejpozději na duben 2024,“ informoval ředitel Muzea města Brna, které spravuje vilu Tugendhat, Zbyněk Šolc.

První vilová kolonie začala u brněnských Lužánek růst v druhé polovině 19. století. Secesní Vila Löw-Beer, která se nachází v ulici Drobného, vznikla mezi lety 1903 a 1904 na požadavek továrníka Moritze Fuhrmanna. Dům se zahradou a zahradním domkem se pyšnil čtyřmi bytovými jednotkami. Do rukou majetné židovské rodiny Löw-Beer se dostal po Fuhrmannově smrti.

Funkcionalistická vila Tugendhat je jednou z nejoblíbenějších brněnských památek a pro svoji jedinečnost je vedená na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Dílo německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe vyrostlo v Brně mezi lety 1929 a 1930 pro, tehdy novomanžele, Tugendhatovi. Třípatrový objekt později fungoval jako zdravotnické zařízení a roku 1963 se stal národní kulturní památkou.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Vila Tugendhat

Štítky vila tugendhat, muzeum města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně se zadarmo projdou propojenými zahradami slavných vil  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.