Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Výstavy na počest císaře i prvorepublikový úpadek. Brno si připomíná pohnuté osudy muzea

Brněnské Uměleckoprůmyslové muzeum patřilo svého času k chloubám monarchie. V prostorách se konaly honosné výstavy na počest císaře i rakouského umění. Po pádu císařství a změnách režimu ve dvacátém století ale nastaly pro budovu těžké časy. Sto padesát let trvající historii si nyní připomíná Uměleckoprůmyslové muzeum, jemuž se snaží vrátit věhlas Moravská galerie.

Zakládající instituce vznikla v roce 1873. V té době se uměleckoprůmyslová muzea stavěla po celém světě. Brno tehdy zažívalo velký hospodářský, kulturní a společenský rozmach. Pro výstavy ale prvních deset let ještě nebyly prostory. Problém měl vyřešit objekt na Lažanském (dnešním Moravském) náměstí. Budova, kterou si muzejníci vyhlídli byla však příliš drahá, a tak nakonec začali stavět v Husově ulici, kde sídlí dodnes. Podle ředitele Jana Presse Moravské galerie (MG) jediné UMPRUM v Brně sídlí v budově, která vznikla přímo pro něj.

Spojení s monarchií 

Stavělo se po etapách a první část stavby podle vídeňského vzoru muzejníci otevřeli v únoru roku 1883. „V prvním křídle bylo málo výstavní plochy, sloužilo spíš reprezentativně. K výročí císařské jubilejní výstavy, která byla na počest císaře Františka Josefa prvního, byla dostavěna druhá část křídla. Tím ale skončila slavná epocha,“ sdělil Drbně šéf druhého největšího muzea umění v Česku.  

Instituce měla vždy úzké spojení s Rakousko–uherskou monarchií, a po jejím konci zažila úpadek. V roce 1945 zažila stavba největší rekonstrukci. Po válce poškodily boje budovu natolik, že se muselo přistoupit k rekonstrukci, o kterou se postaral funkcionalistický architekt Bohuslav Fuchs. Poté ale zažila instituce složité časy. V padesátých letech minulého století, kdy se spojilo s uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze, zažilo několik necitlivých přestaveb. „Křísíme uměleckoprůmyslové muzeum z popela,“ řekl Press o soudobé situaci.

Rekonstrukce a změna konceptu

Poslední velkou změnou byla rekonstrukce z let 2019-2021, které vyšly na více než 100 milionů korun. Po opravě například přibyla kavárna s robotickou obsluhou, lávky v prvním patře nebo umělecký prvek Mrak, který je součástí venkovních prostor. 

V roce 2021 ale také galerie představila nový koncept UMPRUMu – art, design, fashion.  Instituce tak předesílá, že se věnuje nejen designu, ale i umění a módě. Právě na módu se zaměří v příštích letech ještě více a naváže tak na slavnou brněnskou historii v oboru textilnictví. Půldruhé výročí si připomínají v Brně celý letošní rok. „Pro nás výročí není spojené s jedním konkrétním datem. Ale výjimečnou událostí bude v půli dubna výstava českého sklářství v zahraničí v Miláně. Jmenuje se Made by Fire,“ prozradil Drbně Press s tím, že výstavu na podzim zpřístupní i českým návštěvníkům.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lucie Všianská

Štítky muzeum, brno, moravská galerie, umprum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavy na počest císaře i prvorepublikový úpadek. Brno si připomíná pohnuté osudy muzea  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.