Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně si pozvali Izraelce, aby vylepšili centrum města

Studenti z Izraele budou v Brně hledat využití pro místo, kde má za několik let vyrůst Moravské židovské muzeum. V rámci letní školy navrhnou, jak prostor v Benešově třídě v centru moravské metropole ozvláštnit pomocí takzvané dočasné architektury.

Na návrhu prozatímní podoby pozemku poblíž hotelu Grand se budou společně podílet izraelští studenti a budoucí brněnští architekti z Vysokého učení technického v Brně. Společně absolvují exkurzi městem a stráví několik dní v místních ateliérech. „Účastníci letní školy vytvoří nápady pro krátkodobý architektonický zásah, ve kterém promítnou urbanistické, kulturní i historické aspekty místa,“ uvedla organizátorka letní školy Lucie Zádrapová.

Na ploše současného parkoviště má v následujících letech vyrůst Moravské židovské muzeum, které zdokumentuje historii moravských Židů a přiblíží veřejnosti dopady holocaustu nejen v moravské metropoli. Mezinárodní soutěže na návrh muzea, která byla vyhlášená letos v únoru, se účastní několik zahraničních ateliérů. O vítězi se rozhodne v září.

Muzeum chce bohatou židovskou historii ilustrovat mimo jiné také na konkrétních židovských rodinách, včetně těch, které se rozhodly judaismus opustit, nebo přimout jiné náboženství. Stavba má být pro město zásadní. „Výsledkem by měla být přesvědčivá odpověď na sto let starou výzvu, kterou dal Mies van der Rohe svou vilou Tugendhat všem dalším architektům," uvedli na webových stránkách zástupci nadačního fondu, kteří za vznikajícím projektem stojí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nicole Piňosová

Štítky Moravské židovské muzeum, Brno, muzeum, Benešova, kultura, Izrael, architektura, Vysoké učení technické v Brně, centrum města, Ludwig Mies van der Rohe, ateliér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně si pozvali Izraelce, aby vylepšili centrum města  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.