Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Za vláčky, na Lego výstavu i do vily Stiassni

Blíží se víkend a s ním i dny, které mnoho z nás rádo tráví s blízkými a rodinou. Přestože počasí venkovnímu výletování již příliš nepřeje, nabízí jižní Morava nespočet míst, jež lákají k navštívení i v době nečasu. Brněnská Drbna přináší pravidelné tipy na víkend, v nichž tentokrát zve na výstavu o ženské emancipaci i výstavu Lego kostiček.

Civilizovaná žena v Brně

V brněnském Místodržitelském paláci započala výstava, která sleduje proces modernizace a ženské emancipace, které doprovázely vznik moderní české kultury. Součástí této kultury byla civilizovaná a moderní žena, skrze kterou se první československá republika prezentovala jako pokrokový a demokratický stát. Expozice Civilizovaná žena: Ideál i paradox prvorepublikové vizuální kultury ukazuje, jak se z konzervativní představy o ženách staly moderní ikony, jež byly předlohou mnoha uměleckých děl.

do 10. července 2022
Bližší informace

Na expozici kolejišť

Klub modelářů železnic Brno zve o víkendu do prostor bývalé Mosilany, kde na zájemce čeká tradiční podzimní výstava klubovních kolejišť. Milovníci vlaků se mohou těšit na kolejiště o ploše pětašedesáti metrů čtverečních i modulové kolejiště s replikami stanic Ivančice a Náměšť na Hané. Na kolejišti se letos navíc objevily nové moduly, které veřejnost dosud nespatřila. K vidění budou například nové lokomotivy.


 

do 24. října 2021
Bližší informace

Moravský podzim

S víkendem pokračuje brněnský festival Moravský podzim, který je již od roku 1996 jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí v republice. Hudební festival provázejí tři hlavní motivy, a to sté výročí narození skladatele Jana Nováka, minimalismus v českém, americkém a ruském prostředí a Arménie. Jednapadesátý ročník chystá víkendový maraton věnovaný právě Janu Novákovi. Kromě hudebních vystoupení potěší návštěvníky také například dílna inspirovaná filmem Ukradená vzducholoď, ke kterému Novák napsal hudbu.

do 17. října
Bližší informace

Architektura dvacátého století

Dnes se nejen Brňanům otevírá výstava v přednáškové budově funkcionalistické vily Stiassni, která je věnovaná historii a podobě hotelů postavených ve dvacátém století. Právě ubytovací domy prošly za poslední desetiletí velkým vývojem a expozice čítající osmnáct informačních panelů s fotografiemi zachycuje jejich architekturu až do roku 1989.

do 13. prosince 2021
Vstupné: v rámci vstupného areálu
Bližší informace

Lego výstava

Veselí nad Moravou zve do konce října na Lego výstavu, která zaujme malé i velké návštěvníky. Rozmanitá expozice plná vybraných modelů oblíbené stavebnice láká na stavby z filmové tvorby, středověké hrady i Lego s tématikou ufo. Nebude chybět ani část rozsáhlé sbírky dnes již nevyráběných kostiček, kousátek, chrastítek a dalších zajímavostí pro batolata. Děti na výstavě zabaví a potěší také vybavený hrací koutek, který nabídne klasické kostičky i ty pro nejmenší.

do 31. října
Vstupné: 60 korun, snížené 40 korun
Bližší informace

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kudyznudy.cz, Vila Stiassni, Moravský podzim

Štítky tipy, víkend, výlet, výstava, muzeum, Lego, Jihomoravský kraj, kultura, Drbna.cz, Brno, Jan Novák, vila, Místodržitelský palác, Moravský podzim, Československá republika, emancipace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Za vláčky, na Lego výstavu i do vily Stiassni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.